De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent hoger op 341,52 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent, tot 519,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,1 en 0,3 procent. De hoofdgraadmeter in Parijs klom 1 procent.
Uit cijfers van zakenbank HSBC bleek dat de groei van de Chinese industrie in april is afgezwakt ten opzichte van een maand eerder. De lager dan verwachte groei voedt de zorgen van economen dat de op een na grootste economie van de wereld begint af te koelen.
Grootste daler
Imtech was de grootste daler in de AEX met een min van 6 procent. De technisch dienstverlener kondigde aan 1300 banen te schrappen. In Nederland gaan 550 banen verloren. De reorganisatie is volgens Imtech nodig om de aanhoudend zwakke marktomstandigheden het hoofd te bieden. Ook moet het bedrijf meer afschrijven op zijn activiteiten in Duitsland vanwege boekhoudkundige onregelmatigheden.
KPN leverde 1,1 procent in. Het telecomconcern zag de nettowinst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren tot 140 miljoen euro. De resultaten lagen onder de gemiddelde verwachtingen van analisten. Ook keert KPN dit jaar en volgend jaar geen dividend uit.
TomTom
In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van meer dan 4 procent. Het navigatiebedrijf leed vorig kwartaal opnieuw een verlies van 2 miljoen euro, terwijl de omzet verder afnam. Volgens analisten van Rabobank viel het verlies lager uit dan verwacht. Ook houdt TomTom vast aan de doelen voor 2013. Ingenieursbureau Arcadis zakte 1,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.
CSM klom 0,4 procent. Het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal voor de onderdelen die CSM behoudt ligt volgens analist Robert Jan Vos van ABN Amro in lijn met de verwachting. CSM maakte eerder bekend zijn bakkerijtak te verkopen aan investeerder Rhône Capital en de divisies Purac en Caravan Ingredients te behouden.
De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3045 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 88,42 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper, op 99,35 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl