De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent hoger op 333,41 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 513,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,8 procent.
Uit cijfers van zakenbank HSBC bleek dat de Chinese industrie in augustus is afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. Volgens HSBC geven de data Peking munitie om programma’s waarmee de economie moet worden aangejaagd verder op te schroeven.
Federal Reserve
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bleek daarnaast dat de Federal Reserve extra maatregelen overweegt, als er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt.
Bierbrouwer Heineken was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,7 procent na diverse adviesverhogingen. Ahold stond onderaan met een min van 2,8 procent. Het supermarktconcern wist ondanks een moeilijk economisch klimaat de winst en omzet in het tweede kwartaal te verhogen. De nettowinst nam met bijna een kwart toe tot 248 miljoen euro. Volgens analisten bieden de kwartaalcijfers van Ahold echter een gemengde aanblik.
Rode cijfers
In de MidKap ging BAM 3 procent onderuit. Het grootste bouwbedrijf van Nederland belandde in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers omdat het opnieuw moest afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. De nabije toekomst ziet er volgens BAM ook ongunstig uit. De bouwer voorziet een verdere verslechtering van de vastgoedmarkt tot in de tweede helft van 2014 of de eerste helft van 2015.
RTL Group verloor 0,6 procent. Het Luxemburgse televisieconcern heeft in de eerste helft van dit jaar een lagere winst geboekt, onder druk van de moeizame economische omstandigheden in veel Europese markten. De winst van het moederbedrijf van de Nederlandse RTL-zenders zakte met 15 procent tot 274 miljoen euro.
De euro zat in de lift en was 1,2570 dollar waard, tegen 1,2463 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Ook de olieprijzen gingen verder omhoog. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 98,15 dollar per vat en Brentolie klom 1 procent tot 116 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl