,,De neerwaartse risico’s stapelen zich op. De notulen van de Fed, een Amerikaans hedgefonds dat in financiële nood is geraakt, de naderende bezuinigingsmaatregelen in de VS en de Italiaanse verkiezingen zorgen voor terughoudendheid”, zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2 procent lager op 336,61 punten en leverde daarmee alle winst voor 2013 weer in. De MidKap zakte 1,9 procent tot 532,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,9 procent.

AkzoNobel

Tegenvallend economisch nieuws uit de eurozone zorgde eveneens voor druk op de beurskoersen. De bedrijvigheid in de industrie van de eurolanden kromp in februari sterker dan verwacht. Ook de dienstensector liet een verslechtering zien. In Nederland bleek verder dat het consumentenvertrouwen deze maand naar een historisch dieptepunt is gedaald, terwijl de werkloosheid vorige maand sterk opliep naar 7,5 procent.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Verffabrikant AkzoNobel was de grootste daler met een min van 5,1 procent na een adviesverlaging door KBC. Luchtvaartgroep Air France-KLM volgde met een verlies van 4,7 procent. De financiële bedrijven Aegon en ING verloren ruim 3 procent.

Imtech

In de MidKap was technisch dienstverlener Imtech de enige stijger met een plus van 0,7 procent. Navigatiebedrijf TomTom stond onderaan met een min van 5 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Verzekeraar Delta Lloyd en bouwbedrijf Heijmans leverden meer dan 4,5 procent in. Softwarebedrijf Unit4 verloor 2,2 procent na publicatie van de jaarcijfers.

In Parijs zakte Axa 2,9 procent. De op een na grootste verzekeraar van Europa boekte in 2012 minder winst dan analisten hadden verwacht. Allianz, de grootste Europese verzekeraar, verloor 1,1 procent in Frankfurt ondanks een sterke winststijging in het vierde kwartaal van 2012.

De euro ging ook onderuit en was 1,3181 dollar waard, tegen 1,3350 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 93,80 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 114,35 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl