,,Het gaat een beetje op en neer. De stemming zal de komende tijd waarschijnlijk voorzichtig blijven. Het opwaartse potentieel is beperkt en de risico’s liggen meer aan de neerwaartse kant. De aandacht verschuift zich van de bedrijfsresultaten naar de macro-economische cijfers. Ook zal worden gelet op de Italiaanse verkiezingen, de ontwikkelingen in Spanje en de begrotingsperikelen in de VS“, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 346,27 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 545,50 punten. De beurs in Parijs verloor 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent en de FTSE in Londen klom 0,3 procent.

Grootste daler

KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van meer dan 8 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil de plannen van het telecombedrijf steunt om voor 4 miljard euro aan extra kapitaal aan te trekken.

Speciaalchemiebedrijf DSM volgde met een min van 2,8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. DSM boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan analisten hadden verwacht. AkzoNobel leverde 0,9 procent in nadat bleek dat de verffabrikant in het vierde kwartaal een nettoverlies heeft geleden van 59 miljoen euro.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 2,9 procent. Het bedrijf begint samen met Marcegaglia en Arvedi een Italiaanse joint venture, waarinAperam een meerderheidsbelang krijgt. Wolters Kluwer klom 1 procent. De uitgever en informatieleverancier wist de winst in 2012 flink op te schroeven. Ook viel het resultaat hoger uit dan analisten hadden voorzien.Unilever steeg 1 procent naar meer dan 30 euro, de hoogste koers ooit.

In Parijs klom Crédit Agricole ruim 5 procent ondanks dat de op twee na grootste bank van Frankrijk over 2012 een recordverlies rapporteerde van 6,47 miljard euro. Ook schrapt de bank voor het tweede jaar op rij het dividend. Beleggers hopen echter dat de grootste ellende bij Crédit Agricole nu achter de rug is.

De euro was 1,3394 dollar waard, bijna evenveel als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 97,07 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 117,50 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl