De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met verlies aan de laatste week van januari begonnen. De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1195 dollar.
Ook de andere Europese beurzen licht openden lager. De verkiezingswinst van de linkse anti-bezuinigingspartij Syriza in Griekenland zorgde voor enige onzekerheid onder beleggers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent lager op 453,16 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 658,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in.
Rond 10.30 uur stond de Athens Stock Exchange ruim 2 procent in de min, na een eerder verlies van circa 4 procent. Vrijdag sloot de graadmeter nog met een winst van ruim 6 procent.
Griekse rente stijgt
De overwinning van Syriza liet ook haar sporen na op de obligatiemarkten, waar de Griekse rente stevig opliep. De zorgen over de financiële toekomst van het land leken echter niet over te slaan op andere Zuid-Europese landen als Spanje en Italië. De rentes op hun staatsobligaties gingen nauwelijks omhoog.
De rentes op Duitse en Nederlandse obligaties bleven liggen op de diepterecords die vorige week werden bereikt. Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen bedroeg maandagochtend 0,4 procent, vergelijkbare Duitse leningen boden een rente van 0,36 procent.
Boskalis hoger
Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een min van 2 procent. Baggeraar Boskalis stond bovenaan met een winst van ruim 2 procent na een adviesverhoging door ING.
De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.
Euro omlaag
De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1195 dollar. De waarde van de euro zakt al maanden. In mei vorig jaar werd nog een piek bereikt van 1,40 dollar, aan het einde van 2014 stond de koers op 1,21 dollar.
De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren.
Winst extreem links Griekse verkiezingen
Alexis Tsipras, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Griekenland, begint maandag met de onderhandelingen over de vorming van de nieuwe regering. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Zijn partij, de radicaal linkse Syriza, heeft volgens de laatste tellingen 149 van de 300 zetels in de volksvertegenwoordiging behaald, twee te weinig voor de absolute meerderheid.
Tsipras spreekt om half tien met Panos Kammenos van de partij Onafhankelijke Grieken. Dat is een rechtse partij die zich fel keert tegen illegale immigratie en het over veel sociale kwesties oneens is met Syriza, maar wel de bezuinigingen afwijst die de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds het land heeft opgelegd. Tsipras praat maandag ook met de leiders van de centrumpartij To Potami en van de communistische KKE. Mogelijk wil de Syriza-leider een minderheidsregering vormen met gedoogsteun van een of meer van die partijen.
Als Tsipras slaagt in zijn opzet, is het de eerste keer sinds de val van de militaire dictatuur in 1974 dat er een Griekse regering komt zonder de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok. Die twee partijen hebben de laatste vier decennia de Griekse politiek beheerst.
Als Tsipras er niet in slaagt binnen drie dagen een regering te vormen, komt zittend premier Antonis Samaras aan de beurt. Zijn Nieuwe Democratie eindigde met naar schatting 76 zetels op de tweede plaats. Als ook Samaras niet slaagt, komen de partijleiders met de president bijeen en proberen ze alsnog een coalitie te vormen. Levert dat overleg niets op, dan komen er nieuwe verkiezingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl