De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 296,88 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 456,23 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,8 en 1,1 procent. In Milaan klom de beurs 1,5 procent en de rente op Italiaanse 10-jarige obligaties bleef onder de kritische grens van 7 procent.

In Italië zal de Senaat vrijdag stemmen over de vereiste bezuinigingsmaatregelen, die de zorgen over de schuldenlast van het land moeten doen afnemen. Beleggers hopen dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die heeft aangegeven af te zullen treden als de hervormingsplannen worden goedgekeurd, zondag zal opstappen en de weg vrij zal maken voor een zakenkabinet.

Fout S & P

In Frankrijk heeft de toezichthouder op de financiële markten een onderzoek ingesteld naar een fout van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Die had donderdag per abuis aan enkele van zijn klanten laten weten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. De kredietbeoordelaar haastte zich te verklaren dat Frankrijk nog steeds een AAA-notering heeft en dat daar niets aan is veranderd.

In Amsterdam zakte Telegraaf Media Groep (TMG) 1,4 procent. Door de overname van social netwerksite Hyves en de deelneming in het Duitse mediagigant ProSiebenSat.1 zag TMG de opbrengsten en de nettowinst in het derde kwartaal stijgen. Maar hogere kosten en een dalende advertentie-omzet drukten de operationele winst van het mediabedrijf.

Grootste stijger

Verzekeraar Aegon was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Chipmachinemaker ASML was de enige daler met een klein verlies van 0,1 procent.

In Frankfurt klom Allianz 1,9 procent na publicatie van de derdekwartaalcijfers. De Duitse verzekeraar zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink dalen door verliezen op beleggingen in Grieks staatspapier.

Telefónica

Telefónica verloor in Madrid 1,5 procent. Het Spaanse telecomconcern boekte in de eerste 9 maanden van 2011 flink minder winst door forse herstructureringskosten in Spanje. De omzet nam wel toe door goede resultaten in Latijns-Amerika.

De euro was 1,3645 dollar waard tegen 1,3620 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 98,41 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl