De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent.

Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdagochtend kleine verliezen geleden. Beleggers bleven terughoudend na de stevige opmars in de afgelopen weken en wachten op nieuwe impulsen.

,,De beurshandel is wat afwachtend, en dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de recente koersstijgingen. De belangstelling loopt iets terug, maar de beurzen staan nog altijd op mooie niveaus. Men lijkt vooral te wachten op het Fed-besluit van volgende week”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 486,53 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 740,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,6 tot 0,7 procent in.

Rente Nederland op dieptepunt

De aankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkt zetten dinsdag opnieuw druk op de rentes op Europese staatsobligaties. De Nederlandse rente zakte daarbij naar een nieuw historisch dieptepunt.

Het rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte naar 0,33 procent. Een jaar geleden stond die rente nog op 2 procent. Eind oktober werd voor het eerst de grens van 1 procent geslecht.

De lage rente betekent dat Nederland heel goedkoop geld kan lenen. Dit bleek dinsdag bij de heropening van een driejarige lening. Daarbij werd 2,7 miljard euro opgehaald tegen een rente van min 0,13 procent. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op het bedrag dat ze aan de Staat lenen.

Ook andere Europese rentes gingen verder omlaag. Van de rente op Duitse tienjaarsleningen is nog maar 0,29 procent over. Spaanse en Italiaanse leningen bieden nog maar een rendement van 1,2 procent.

De rente op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen. De ECB is van plan de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen op te kopen, vooral in de vorm van staatsleningen. Daarmee wil de centrale bank de zwakke economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone stimuleren.

OCI aan kop in AEX

Grootste daler in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van ruim 3 procent. Het Franse kabelbedrijf Altice ging aan kop met een plus van ruim 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro profiteerde van een adviesverhoging door KBC en won 1,4 procent.

In de Midkap stond kabelspecialist TKH bovenaan met een winst van 1,9 procent na goed ontvangen jaarcijfers.

Van Lanschot hoger

Op de lokale markt dikte Van Lanschot 3,7 procent aan. De bank zag de winst vorig jaar flink toenemen en ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelstellingen te behalen.

Credit Suisse maakte in Zürich een koerssprong van meer dan 7 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de topman van de Britse verzekeraar Prudential, Tidjane Thiam, overstapt naar de Zwitserse bank. Thiam volgt Brady Dougan, die sinds 2007 aan het roer staat bij Credit Suisse, per juni op.

Moederbedrijf Essent lager

RWE daalde in Frankfurt meer dan 1 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag zijn nettowinst in 2014 flink slinken door dalende energieprijzen en ongewoon zacht weer.

In Nederland en België, waar RWE de resultaten samenvoegt, halveerde het operationele resultaat en ging er bijna een derde van de omzet af. Hier had RWE naar eigen zeggen last van,,extreem mild weer'' en stevige concurrentie. Daardoor stonden de winstmarges zwaar onder druk.

De euro zakte voor het eerst sinds de zomer van 2003 onder 1,08 dollar. De eenheidsmunt was 1,0757 waard, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 49,62 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 57,74 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl