Sinds een week hapert het beursherstel dat medio maart is ingezet duidelijk.
In Amsterdam heeft de AEX-index sinds 5 juni zo’n 6 procent van zijn waarde verloren.
Beleggers negeerden lang de negatieve signalen van de coronacrisis.
Maandenlang leek het of de beurs volstrekt immuun was voor slecht nieuws. Terwijl de wereldeconomie een enorme klap kreeg door de coronacrisis, zetten aandelenbeleggers sinds medio maart vol in op een soepel herstel.
Maar sinds een week doen aandelenmarkten duidelijk een stapje terug. Zo piekte de AEX-index op 5 juni op een niveau van 572 punten. Sindsdien is de Amsterdamse hoofdindex zo’n 6 procent teruggevallen.
Lees ook: Aandelen volgepompt met steroïden: tijd voor een correctie op de beurs?
De aandelenbeurs in Amsterdam opende maandag flink in het rood. Ook de andere Europese beurzen openden fors lager.
De vrees voor een nieuwe golf van coronabesmettingen in verschillende Amerikaanse staten en in de Chinese hoofdstad Beijing zorgde voor onrust bij beleggers.
In Beijing zijn tien nieuwe woonwijken in quarantaine geplaatst. Dat heeft de burgemeester van de Chinese hoofdstad maandag bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn 36 nieuwe besmettingsgevallen in de metropool geregistreerd.
Een tegenvallend industriecijfer uit China drukte daarbij de hoop op een snel herstel van de wereldwijde economie de kop in.
AEX terug bij 540 punten
De AEX-index begon maandag met een verlies van ruim 2 procent en herstelde daarna iets. Rond het middaguur noteerde de Amsterdamse hoofdindex bijna 1 procent lager rond de 540 punten
Grootste daler in de AEX was ABN AMRO met een verlies van bijna 5 procent. Betaalbedrijf Adyen was de enige stijger met een winst van 1 procent.
Optiekbedrijf GrandVision won 1,5 procent in de MidKap. Volgens het moederbedrijf van onder meer Pearle en Eye Wish is ongeveer 80 procent van de winkels weer open en wordt goede vooruitgang geboekt om de verkoopniveaus van voor de crisis te bereiken.
De Japanse effectenbeurs sloot maandag met een flink verlies af. De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, sloot 3,5 procent lager op 21.530,95 punten.
De Japanse luchtvaartmaatschappijen behoorden tot de grootste dalers door de vrees voor een nieuwe golf van coronabesmettingen. Ook de chipbedrijven Tokyo Electron, Advantest en Screen Holdings werden van de hand gedaan en verloren tot 7 procent.