De AEX-index begon maandag positief. Investeringsmaatschappij HAL is nog altijd van plan een belang van 20 tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen.
De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend licht hoger geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met kleine winsten. De aandacht van beleggers gaat deze week vooral uit naar het begin van het jaarcijferseizoen in de Verenigde Staten. Fugro was een uitblinker op het Damrak door overnamespeculatie.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent hoger op 418,10 punten. De MidKap klom ook 0,6 procent, tot 638,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1,2 procent.
De euro was 1,1826 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 47,32 dollar. Brentolie kostte 2,5 procent minder op 48,88 dollar per vat.
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een min van 2,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd zakte 1,2 procent na een adviesverlaging.
Fugro grote stijger, overname door Boskalis?
Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,4 procent.
Boskalis (vlak) heeft zijn belang in de bodemonderzoeker uitgebreid tot 20,01 procent. De baggeraar benadrukte dat de uitbreiding van het belang niet de opmaat is naar het uitbrengen van een bod op Fugro.
Analisten van Rabobank menen echter dat Boskalis maar één doel heeft: het integreren van Fugro in het eigen netwerk zodat een Nederlandse grootmacht ontstaat op het gebied van maritieme- en offshorediensten.
De volgende meldingsdrempel ligt bij een belang van 25 procent, een verplicht overnamebod geldt bij een belang van 30 procent of meer. Rabobank sluit niet uit dat Boskalis zijn belang opnieuw vergroot. "Boskalis kan echter ook besluiten af te wachten wat het effect van de scherp gedaalde olieprijs is op Fugro, dat bovendien een zwakke balans heeft."
In een separaat rapport over Fugro stelde Rabobank dat de vooruitzichten voor het bedrijf op korte tot middellange termijn onzeker zijn. "Het bedrijf heeft hoge vaste operationele kosten en een aanzienlijke schuldenlast. We zijn er dan ook niet 100 procent zeker van dat de onlangs verkregen waiver van schuldeisers voldoende is om een verdere winstdaling op te vangen."
Volgens de bank is het zicht op de winstontwikkeling zwaar vertroebeld na drie winstwaarschuwingen op rij. "Het zou in het beste belang van de aandeelhouders zijn als Fugro ze een levensvatbaar alternatief voor een overname door Boskalis kan laten zien."
Rabobank hanteert een hold-advies met een koersdoel van 44 euro voor Boskalis en een koopadvies met een koersdoel van 25 euro voor Fugro. Om 09.13 uur noteerde Boskalis 0,2 procent lager op 40,60 en schoot Fugro 6,8 procent omhoog tot 16,87 euro.
Moederbedrijf optiekketen Pearle naar de beurs
Investeringsmaatschappij HAL is nog altijd van plan een belang van 20 tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen in Amsterdam. Wanneer de beursgang plaats vindt, is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden. Het aandeel HAL daalde maandag 0,8 procent.
HAL wilde GrandVision aanvankelijk al vorig jaar naar de beurs brengen, maar liet medio november weten de beursgang over de jaarwisseling heen te tillen. De investeerder liet weten ook op de lange termijn een aanzienlijk belang te willen aanhouden.
GrandVision, het moederbedrijf van onder meer Pearle, behaalde in de eerste negen maanden van 2014 een omzet van 2,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam in die periode uit op 343 miljoen euro.
Grandvision is met een aantal brillenketens actief in 43 landen. De bekendste winkels in het Nederlandse straatbeeld zijn die van Pearle en Eye Wish Opticiëns. Grandvision telt in totaal meer dan 5600 filialen en biedt werk aan ruim 25.000 mensen.
Het bedrijf stelde dat de markt van brillenwinkels sterk versplinterd is en dat er ,,ruimschoots'' mogelijkheden zijn voor overnames. Grandvision betrad vorig jaar de Chinese, Peruaanse en Turkse markten. Ook werden de posities in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Colombia en Italië versterkt door middel van overnames.
Lufthansa blij met lagere olieprijs
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa klom ruim 2 procent in Frankfurt. Lufthansa verwacht dit jaar flink te profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. De lagere brandstofrekening zal in belangrijke mate bijdragen aan de verwachte winststijging, zo stelde de Duitse luchtvaartgroep maandag in een presentatie voor beleggers.
Lufthansa verwacht in 2015 iets meer brandstof te verbruiken dan vorig jaar. Toch valt de brandstofrekening naar verwachting lager uit: zo'n 5,8 miljard euro tegen 6,7 miljard euro in 2014. Beide bedragen houden er rekening mee dat een groot deel van de brandstof tegen een vooraf bepaalde prijs wordt ingekocht.
De luchtvaartmaatschappij bevestigde zijn winstprognose voor zowel 2014 als 2015. Afgelopen jaar is de operationele winst naar verwachting uitgekomen op 1 miljard euro, voor dit jaar voorziet Lufthansa nog altijd een ,,aanzienlijke'' toename.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl