- De Amsterdamse AEX-index is dinsdag hoger geopend, na de terugval van maandag.
- Beleggers kijken nog steeds nauwlettend naar de vastgoedcrisis rond het Chinese bedrijf Evergrande.
- Ook zijn de ogen gericht op de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.
De AEX-index noteerde dinsdagochtend 1,3 procent hoger geopend en herstelde daarmee van de daling van maandag. Toen verloor de Amsterdamse hoofdindex 1,4 procent. Op Wall Street gingen beurzen maandag flink onderuit, met een verlies van 1,8 procent voor de brede S&P 500-index.
De openingsindicatoren voor dinsdag wijzen op licht herstel van de Amerikaanse beurzen en daar anticiperen Europese beurzen alvast op.
Beleggers waren maandag in de ban van de situatie rond de door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group. Dit bedrijf met een schuldenlast van ruim 300 miljard dollar is dicht bij een faillissement. De vraag is of dit een domino-effect zal krijgen op de Chinese vastgoedmarkt met ook internationale gevolgen. Van belang hierbij is vooral of de Chinese overheid zal bijspringen.
Evergrande zal waarschijnlijk in gebreke gaan blijven bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen, zo verwacht kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het belangrijkste ratingbureau ter wereld denkt niet dat de Chinese overheid met directe financiële hulp voor Evergrande zal komen.
S&P denkt dat Beijing alleen zal optreden om een soort domino-effect door het omvallen van Evergrande te voorkomen, waarbij andere grote ontwikkelaars geraakt worden en risico's voor het gehele financiële systeem in China zouden ontstaan.
Analisten van Citigroup denken dat Evergrande overigens niet een soort 'Lehman Brothers-moment' voor China gaat worden. China zal naar verwachting ondernemen om een bredere financiële crisis af te wenden, maar sommige banken kunnen wel slachtoffer worden van het faillissement van Evergrande.
Ogen gericht op de Amerikaanse centrale bank
De beurshandel staat verder in het teken van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later op de dag begint. Beleggers zullen daarbij vooral kijken naar het kwartaalbericht van de Amerikaanse centrale bank over de economische vooruitzichten. Hierin zitten ook impliciete verwachtingen voor het rentebeleid.
De Amerikaanse centrale bank kampt met het dilemma dat de inflatie in de VS flink is opgelopen, maar dat er ook economische risico's zijn waardoor de Fed het goedkoopgeldbeleid nog lang in stand wil houden.
Een renteverhoging in de VS is voorlopig niet aan de orde, maar de centrale bank lijkt wel voorbereidingen te treffen om marktinterventies op de obligatiemarkt te matigen. Momenteel worden maandelijks miljarden dollars in het financiële systeem gepompt door obligaties op te kopen.
Het goedkoopgeldbeleid van centrale banken is de afgelopen jaren cruciaal geweest voor het ondersteunen van aandelenmarkten, dus letten beleggers scherp op beleidsacties van centrale bankiers.