De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 2,4 procent hoger op 311,20 punten. De MidKap-index klom 2,3 procent tot 500,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,9 en 3,3 procent.
Het crisisakkoord werd bereikt na een marathonzitting van zo’n acht uur. EU-president Herman Van Rompuy sprak donderdagochtend vroeg over een allesomvattend pakket maatregelen.
Kwijtschelding
Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Daarmee is een bedrag van circa 100 miljard euro gemoeid. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1000 miljard euro door het afgeven van garanties voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden.
Nederlandse banken hoeven geen extra kapitaal op te gaan halen. De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen, maar hebben al steun toegezegd gekregen. De Spaanse banken moeten ruim 26 miljard euro vergaren. De buffers van Italiaanse banken komen bijna 15 miljard euro te kort en Franse banken moeten 8,8 miljard euro ophalen.
Damrak
In Amsterdam gingen alle 25 AEX-fondsen omhoog. De financiële fondsen ING en Aegon voerden de stijging aan met winsten van 6,4 en 5,2 procent. Bank en verzekeraar ING liet daarbij weten aan de strengerekapitaaleisen te voldoen. In de MidKap klom SNS Reaal 5 procent.
Ook elders in Europa behoorden de bankaandelen tot de grootste stijgers. In Frankfurt klom Deutsche Bank bijna 8 procent. Ook de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole lieten forsekoerswinsten zien van tussen 8 en 10 procent.
Shell
Naast het crisisakkoord kregen de beurzen ook een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. In Amsterdam openden onder meer Shell, Randstad, Wessanen, CSM en Aalberts Industries de boeken over het afgelopen kwartaal.
Shell klom 1 procent. Het olieconcern heeft de winst in het derde kwartaal fors opgevoerd, mede dankzij een hogere olieprijs. Randstad steeg 1,9 procent. Het uitzendconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal met 10 procent stijgen bij een omzetgroei van 12 procent.
De euro klom tot 1,4003 dollar, tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 91,99 dollar per vat en Brentolie werd 1,4 procent duurder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl