De AEX boekte een winst van 2,5 procent tot 300,14 punten. De MidKap steeg 2,9 procent tot 483,12 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de winsten op tot 2,4 procent. De FTSE-index in Londen bleef enigszins achter met een winst van 0,9 procent.
Oppositiepartijen in Slowakije gaven woensdag aan dat ze bij een nieuwe stemming alsnog hun fiat zullen geven aan de versterking van het EFSF,in ruil voor vervroegde verkiezingen. Daarmee zouden de toezeggingen over het fonds die de leiders van de eurozone eind juli deden in alle 17 eurolanden zijn beklonken.
Onverwachte groei
Beleggers putten ook moed uit een onverwachte groei van de Europese industrie in augustus. In die maand brachten fabrieken in de eurozone ruim 1 procent meer goederen voort dan een maand eerder, terwijl rekening werd gehouden met een daling van de productie.
Europese banken hoorden bij de grootste winnaars. In Amsterdam won ING 6,8 procent, in Frankfurt werd Deutsche Bank ruim 5 procent meer waard. De Franse banken BNP Paribas en Société Générale kregen er bijna 6 procent bij. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte woensdag het belang van een snelle versterking van Europese banken die over te weinig kapitaal beschikken.
ASML
In Amsterdam was ASML een van de uitblinkers met een winst van 6,3 procent. De chipmachinefabrikant ontving afgelopen kwartaal meer orders dan het zelf had voorspeld en gaf aan nog steeds op koers te liggen voor de voorspelde recordomzet over 2011.
Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een plus van 7,6 procent. Navigatiebedrijf TomTom was de enige daler met een min van 1,4 procent.
Saab
Swedish Automobile, eigenaar van Saab, zakte ruim 5 procent. Een uitspraak van de voorzitter van het Chinese autobedrijf Pang Da zorgde woensdag voor verwarring. Volgens de voorzitter zou de overeenkomst over een miljoeneninvestering tussen Saab en Pang Da niet rechtsgeldig meer zijn door het uitstel van betaling dat de Zweedse autofabrikant ontving. Swedish Automobile sprak dit echter tegen en stelde dat er sprake is van een misverstand.
De euro zette een nieuwe opmars in en klom tot 1,3805 dollar, tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 85,80 dollar per vat, terwijl Brentolie1 procent steeg tot 111,70 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl