• Beurzen krijgen wereldwijd opnieuw zware klappen te verwerken na het inreisverbod dat Donald Trump aankondigde voor Europese reizigers.
  • De AEX is 10,8% lager gesloten. Dat is na ‘Zwarte Maandag’ in 1987 het grootste dagverlies ooit.
  • Op Wall Street daalde de brede S&P 500-index donderdag met 8,5%.

Een dubbele klap voor financiële markten, als het om slecht nieuws gaat. Woensdagavond kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat de verspreiding van het coronavirus officieel een pandemie is. En de Amerikaanse president Donald Trump laat vanaf vrijdag geen reizigers uit Europa meer toe tot de VS.

De AEX-index kelderde met 10,8 procent en sloot op 432,10 punten. Tijdens de handelsdag werd tijdelijk zelfs een min van meer dan 11 procent genoteerd. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op “Zwarte Maandag” 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt.

Op de Europese handelsvloeren heerste paniek over het inreisverbod voor Europeanen dat Trump heeft afgekondigd. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Alle 25 fondsen in de AEX eindigden diep in het rood. Financiële fondsen als ING, ABN AMRO en verzekeraar Aegon behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 21,6 procent. Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield zakte 21,6 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak, dat 4,8 procent daalde, liet de kleinste koersval zien. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro, met een min van bijna 26 procent.

Handel Wall Street opnieuw kortstondig stilgelegd

Ook de Amerikaanse S&P 500-index daalde donderdag kort na de opening 7 procent, waardoor de handel automatisch voor een kwartier stil werd gelegd. Het is al de tweede keer deze week op Wall Street dat dit noodmechanisme in werking treedt. Beleggers zijn geschrokken van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen en dumpten hun aandelen.

Na de hervatting van de handel bleef de S&P sterk in de min en om 17.45 Nederlandse tijd stond de index op 8,5 procent verlies. De Dow-Jonesindex kelderde 9 procent en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,8 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan het vliegverkeer vanuit 26 Europese landen naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen.

Het inreisverbod voor Europeanen is een maatregel om de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan.

Air France-KLM verliest 12,7%

Op het Damrak kelderde luchtvaartcombinatie Air France-KLM donderdag 12,7 procent. Het inreisverbod voor Europese landen heeft dramatische gevolgen voor de reiswereld, zeggen deskundigen.

Air France-KLM is de impact van de door Trump aangekondigde reisrestricties nog goed aan het bestuderen, maar heeft al wel aangekondigd zijn netwerk van vluchten naar de Verenigde Staten de komende twee weken zo veel mogelijk in stand te houden. KLM wil daarmee klanten de kans geven naar huis te reizen.

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus woensdag bestempeld als een pandemie. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven", aldus de WHO-chef.

Lees meer: Coronavirus-update: wereldwijde uitbraak heet nu officieel een pandemie – dit is de reden

ECB komt met steunmaatregelen

De Europese Centrale Bank (ECB) verruimt zijn opkoopprogramma voor obligaties. Ook gaat de centrale bank extra goedkope leningen aan banken verstrekken, zo werd donderdag bekend. De maatregelen moeten een financiële crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven blijven ongemoeid.

ECB-president Christine Lagarde kondigde eerder deze maand al aan klaar te staan voor ingrepen die de economie van de eurozone moeten ondersteunen. Een belangrijke opgave is ervoor te zorgen dat bedrijven voldoende toegang tot krediet houden, zodat in de kern gezonde bedrijven niet omvallen door de wereldwijde virusuitbraak.

De centrale bank voor de eurolanden gaat daarvoor banken vaker van goedkoop krediet voorzien. Daarnaast worden de voorwaarden van een bestaand programma van goedkope leningen voor banken nog gunstiger. Daarmee wil de ECB vooral de kredietvoorziening aan kleine en middelgrote bedrijven stimuleren.

De ECB kondigde ook aan dit jaar nog eens 120 miljard euro aan obligaties op te kopen. Doel hiervan is de rentes voor leningen aan bedrijven en huishoudens te drukken. Dat komt bovenop het al bestaande opkoopprogramma waarbij maandelijks voor 20 miljard euro aan schuldpapier wordt opgekocht.

LEES OOK: Goud piekt vanwege coronavirus op hoogste niveau in 7 jaar – sommige analisten denken dat de goudprijs nog verder kan stijgen