De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag rond de slotkoersen van een dag eerder. Alle ogen zijn gericht op centralebankpresident Mario Draghi, die later op de dag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) bekend zal maken.
“Er zit geen beweging in de markt. Tot Draghi heeft gesproken is het pappen en nathouden. De spanning over wat de ECB gaat doen neemt wel toe. De centrale bank heeft het tot nu toe alleen bij woorden gelaten en geen actie ondernomen. Als Draghi nu niets doet neemt de kans op een correctie toe”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel ongewijzigd op 407,92 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 663,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden vlak tot 0,2 procent lager.
Beleggers verwachten dat de ECB nieuwe maatregelen zal aankondigen om de economie verder te stimuleren en de aanhoudend lage inflatie in de eurozone te bestrijden. Tot het arsenaal van de centrale bank behoren onder meer een verlaging van de rente en onconventionele maatregelen zoals het opkopen van obligaties.
SBM grootste daler
Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een verlies van 2,7 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat het Amerikaanse onderzoeksbureau CFRA twijfelt over de resultaten die de maritiem dienstverlener over 2013 rapporteerde.
ING won 0,6 procent. Het financiële concern brengt zijn verzekeringstak Nationale-Nederlanden (NN) snel naar de beurs. Als de marktomstandigheden het toelaten, krijgt een minderheidsbelang binnen 2 maanden een notering in Amsterdam.
Rémy Cointreau stijgt
In Londen raakte Asos bijna 30 procent aan beurswaarde kwijt na een tegenvallend kwartaalbericht. De internetkledingwinkel verlaagde ook zijn winstdoelstelling voor heel het jaar.
Rémy Cointreau klom in Parijs ruim 3 procent en herstelde daarmee van een lagere opening. De winst van het Franse drankenconcern stond in het afgelopen gebroken boekjaar onder druk door zwakke verkopen in China. De onderneming denkt echter in het lopende jaar de weg omhoog weer te hebben gevonden.
De euro was 1,3613 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 102,23 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 108,08 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl