• De Dow Jones-index won 5,1% en de S&P 500 sloot 4,6 procent hoger. Dat zijn de grootste dagwinsten in meer dan een jaar tijd.
  • Beleggers hopen dat centrale banken bijspringen om de economische impact van het coronavirus te beperken.
  • De AEX-index beleefde een jojodag en sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen toonden maandag krachtig herstel na de zware koersverliezen van vorige week. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zetten hun sterkste dagwinst neer in meer dan een jaar. Wall Street lijkt erop te rekenen dat centrale banken met steunmaatregelen komen om zo de impact van het nieuwe coronavirus te verzachten.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, gaf vrijdag aan klaar te staan om te reageren op de economische gevolgen van het coronavirus. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de koepel van Amerikaanse centrale banken. De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn volgens hem sterk, maar de virusuitbraak vormt wel een steeds groter risico.

De Dow-Jonesindex ging 5,1 procent hoger de handel uit, op 26.703,32 punten. De S&P 500 won 4,6 procent tot 3090,23 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 4,5 procent bij op 8952,16 punten. De graadmeters kenden vorige week nog de grootste verliezen sinds de financiële crisis, door angst voor de economische impact van het coronavirus.

Maandagavond liet ook de Europese Centrale Bank (ECB) weten klaar te staan om actie te ondernemen om de economie van de eurozone te ondersteunen, nu het nieuwe coronavirus zich steeds verder verspreidt. Dat benadrukte ECB-president Christine Lagarde in een verklaring.

“De ECB volgt de ontwikkelingen en hun implicaties voor de economie, de middellangetermijninflatie en de uitvoering van het monetair beleid op de voet”, zo formuleerde het centralebankhoofd. “We staan klaar om passende en gerichte maatregelen te nemen, indien nodig en evenredig met de onderliggende risico’s.” Vorige week zei Lagarde nog dat ingrijpen voorlopig niet nodig zou zijn.

Jojodag voor de AEX

De AEX beleefde voor de uitspraken van Lagarde een turbulente dag. De hoofdindex in Amsterdam begon maandag positief aan de nieuwe beursweek, zakte in de middag weer weg om uiteindelijk toch 0,5 procent hoger te sluiten. De slotstand was 542,17 punten.

In de Midkap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM wel weer flink onderuit door de zorgen over het nieuwe coronavirus. KLM kondigde aan tot in elk geval mei niet meer op de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen te vliegen en verloor 8 procent.

Vorige week beleefde de Amsterdamse beurs net als Wall Street een zeldzaam slechte week en raakte de AEX-index bijna 13 procent kwijt. Onder beurskenners wordt gesteld dat sprake is van een crash als aandelen in korte tijd 20 procent of meer verliezen.

Italië kondigde afgelopen weekend aan aan 3,6 miljard euro uit te trekken voor extra maatregelen ter ondersteuning van onder meer de economie wegens de gevolgen van het coronavirus. Toch verloor de beurs in Milaan maandag opnieuw 1,5 procent. Italië is het zwaarst getroffen land in Europa.

Ook Chinese beurs veert op

De beursgraadmeter in Shanghai won maandag 3 procent, ondanks een zeer zwak Chinees industriecijfer. De inkoopmanagersindex van Caixin en Markit kwam afgelopen maand uit op 40,3, tegenover 51,5 een maand eerder. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Economen rekenden in doorsnee op een daling tot 46,0.

De Chinese overheid kwam dit weekend met haar eigen inkoopmanagersindex voor de industrie in januari. Die noteerde een stand van 35,7 tegen 50 in januari.

Voor Nederland is China vooral belangrijk bij de goederenimport. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam in 2018 zo'n 113 miljard euro aan Chinese goederen ons land binnen, ongeveer een zesde van de waarde van alle inkomende goederen in dat jaar.

Het merendeel van de goederen van Chinese makelij, wordt doorgevoerd. Maar een kwart van de aangevoerde spullen blijft in ons land. Deze goederen zijn bestemd voor binnenlands gebruik zoals elektronica of kleding voor consumenten en machines voor Nederlandse bedrijven.

LEES OOK: Beurzen hard omlaag: AEX verliest in 7 handelsdagen 15% van zijn waarde