- De AEX eindigde maandag na een grillige handelsdag met een plus van 0,9 procent op 729,05 punten.
- Op de financiële markten lijkt de rust rond de bankensector weer enigszins teruggekeerd na de overname van Credit Suisse door UBS.
- ECB-president Christine Lagarde benadrukte dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken.
- Lees ook: Laten we bonussen gewoon uitbetalen, schrijft top van Credit Suisse na beschamende overname en miljarden overheidssteun
De AEX-index is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.
De AEX eindigde uiteindelijk met een plus van 0,9 procent op 729,05 punten. Aan het begin van de dag daalde de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 nog flink. De MidKap steeg 0,1 procent tot 936,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog. De SMI-index in Zürich won 0,3 procent.
Hoewel Credit Suisse van de ondergang is gered, lijden de aandeelhouders van de bank een flink verlies door de overname. UBS betaalt namelijk zo’n 3 miljard euro voor Credit Suisse, terwijl de bank vrijdag nog ongeveer 7,6 miljard euro waard was. Ook sommige obligatiehouders van Credit Suisse incasseren zware verliezen. Investeerders in de financiële sector blijven daardoor bezorgd over de waarde van hun beleggingen in de bankensector. Credit Suisse kelderde meer dan 56 procent, maar UBS steeg 1,5 procent.
President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomde de “snelle actie” van de Zwitserse autoriteiten rond Credit Suisse en herhaalde dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken.
In de AEX ging verzekeraar ASR, die maandag promoveerde naar de hoofdindex, aan kop met een koerswinst van 3,3 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon (plus 2,5 procent). ABN AMRO, dat sinds maandag ook weer is opgenomen bij de hoofdfondsen, steeg 1,5 procent. ING zakte echter 0,7 procent.
Andere banken in Europa konden ook op belangstelling rekenen. Zo toonde Commerzbank in Frankfurt een plus van 1,5 procent, maar Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, verloor 0,5 procent. In Parijs won BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, 1,7 procent aan waarde. De Italiaanse marktleider UniCredit klom 2,4 procent in Milaan en het Spaanse Santander ging 2,8 procent vooruit in Madrid.
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse
Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".
Daarnaast werden speeches gegeven over de macht van de financiële sector in het Alpenland. De gezamenlijke bezittingen van Credit Suisse en UBS zijn ongeveer twee keer de omvang van de Zwitserse economie. De bankensector in het land wordt ook al jaren geplaagd door schandalen. De politie hield de actievoerders in de gaten.
In de Zwitserse politiek is ook ophef ontstaan over de fusie van Credit Suisse en UBS. Volgens leider Roger Nordmann van de sociaaldemocratische SP is de fusiebank te groot voor Zwitserland. De Groenen vinden dat Zwitserland geen belastinggeld zou moeten gebruiken om de fusie tussen de twee banken te ondersteunen. Ook zouden bonussen voor managers moeten worden beperkt. In de Zwitserse media werd eveneens kritisch gereageerd op de deal.