- De AEX ging maandag opnieuw scherp omlaag, hoewel de verliezen in de laatste handelsuren wel duidelijk afnamen.
- De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI, die tijdens de ochtendhandel nog dik in de min stonden, eindigden uiteindelijk toch nog in de plus.
- Maar de algehele stemming op de beursvloeren bleef negatief door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten.
- Lees ook: Gezonde beurscorrectie, of is er meer aan de hand?
De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, ging maandag opnieuw scherp omlaag, hoewel de verliezen in de laatste handelsuren wel duidelijk afnamen.
De chipbedrijven Besi (plus 2,7 procent), ASML (plus 1,2 procent) en ASMI (plus 0,6 procent), die tijdens de ochtendhandel nog dik in de min stonden, vertoonden aan het eind van de handel een opmerkelijke ommezwaai en eindigden in de plus. Er waren verder geen stijgers in de AEX.
De Amsterdamse hoofdindex eindigde 2,1 procent lager op 860,44 punten, het laagste niveau sinds begin mei. Eerder op de dag stond de AEX nog ruim 4 procent in de min, na een verlies van ruim 3 procent vrijdag. De MidKap verloor 1,8 procent op 839,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot ruim 2 procent.
De algehele stemming op de beursvloeren bleef negatief door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld. De Aziatische aandelenmarkten kregen hierdoor enorme koersdalingen te verwerken.
Vooral de Nikkei in Tokio moest het ontgelden. De Japanse beurs kelderde ruim 12 procent en leed daarmee het grootste koersverlies sinds de beurscrash in 1987.
In de VS opende de brede S&P 500 maandag bijna 4 procent lager en de Nasdaq zelfs 5 procent.
Amerikaanse centrale bank belooft actie bij verslechterende economie
Austan Goolsbee, voorzitter van de Federal Reserve in Chicago, probeerde beleggers maandag te kalmeren en zei dat als de Amerikaanse economie verslechtert, de centrale bank het zal "oplossen". Hij merkte op dat de huidige rentetarieven mogelijk te restrictief zijn. Het huidige strenge rentebeleid is volgens hem alleen gewenst als er angst is voor oververhitting van de economie.
Verffabrikant AkzoNobel was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 3,8 procent. Ook dataleverancier RELX, verzekeraar NN en energieconcern Shell behoorden tot de sterkere dalers bij de grote fondsen in Amsterdam met soortgelijke koersverliezen.
In de MidKap steeg OCI ruim 13 procent. De kunstmestproducent kwam met resultaten en kondigde aan het onderdeel OCI Clean Ammonia en een project in het Amerikaanse Beaumont voor bijna 2,4 miljard dollar te verkopen aan het Australische Woodside. Flitshandelaar Flow Traders, die profiteert van de onrust op de beurzen, won 11 procent.