De beurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers blijven voorzichtig na de stevige verliesbeurt van een dag eerder.
,,De AEX lijkt onveranderd van start te gaan. Het kan een plus of een min worden, maar dat is afhankelijk van de beurs in Japan die een zigzaggende beweging laat zien. De Europese beurzen leken eerst fors hoger te gaan openen door een herstel van 3 procent voor de Nikkei. De Japanse graadmeter zakte echter weer in het rood en het is wachten hoe Tokio uiteindelijk zal gaan sluiten. De nervositeit blijft de markt beheersen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Aan het bedrijvenfront zal Unibail-Rodamco mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS schroefde het beleggingsadvies voor het vastgoedbedrijf terug.
Duitsland
Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,1 procent is gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming en de gemiddelde verwachting van economen. Marktonderzoeker GfK liet daarnaast weten dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in juni zal stijgen naar het hoogste niveau in bijna 6 jaar. GfK voorspelt dat zijn vertrouwensindex komende maand stijgt naar een stand van 6,5, van 6,2 in mei.
De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio bleef de handel zeer nerveus na de koersduikeling van ruim 7 procent een dag eerder. De Japanse beurs zigzagde tussen een verlies van ruim 3 procent en een winst van meer dan 3 procent. De Nikkei eindigde uiteindelijk met een winst van 0,9 procent.
Krimp
Beleggers op Wall Street waren donderdag onder de indruk van een mogelijk eerder einde aan een steunronde van de Federal Reserve en een krimp van de Chinese industriële productie. Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) bood echter tegenwicht met een forse koerssprong na de presentatie van betere kwartaalcijfers dan verwacht.
De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 15.294,50 punten. De S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 1650,51 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent tot 3459,42 punten.
Verkoopgolf
Op de Europese beurzen werden eerder op de dag forse verliezen geleden. De vrees dat de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen eerder dan verwacht worden afgebouwd, zorgde voor een verkoopgolf. De AEX-index sloot 1,9 procent lager op 365,22 punten en de MidKap-index verloor 2,1 procent tot 539,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden collectief ook 2,1 procent in.
De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2941 dollar waard, tegen 1,2947 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 93,93 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 102,35 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl