De Amsterdamse AEX-index noteerde woensdagochtend even boven de historische 800-puntengrens.
Bij de enorme beursrally van de AEX sinds maart 2020 speelt chipmachinefabrikant ASML een hoofdrol.
De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend omlaag.
De Amsterdamse AEX-index doorbrak woensdag de historische grens van 800 punten. Rond half elf ’s ochtends noteerde de hoofdindex op 800,34 punten, daarna zakte de hoofdindex weer iets terug tot 799,54 punten. De AEX sloot uiteindelijk met een min van 0,4 procent op 794,76 punten.
De Amsterdamse hoofdindex is sinds het dieptepunt van maart 2020 op 404 punten bijna verdubbeld. Die opmars is voor een belangrijk deel te danken aan techfondsen zoals chipmachinefabrikant ASML en betalingsdienstverlener Adyen.
Zo heeft ASML door de koersstijging van 88 procent sinds de start van dit jaar inmiddels een weging van bijna 21 procent in de Amsterdamse hoofdindex. Hiermee is één van de 25 aandelen in de AEX dus goed voor een vijfde van de totale weging.
LEES OOK: Deze 3 aandelen zijn cruciaal voor de opmars van ruim in 2021
ASML maakt geavanceerde machines voor de productie van computerchips, waar momenteel wereldwijd sprake is van schaarste in de toelevering. Op de beurs heeft ASML inmiddels een waarde van 315 miljard euro.
Ter vergelijking: energiereus Shell heeft voor de in Amsterdam en Londen genoteerde aandelen een gezamenlijke marktwaarde van 141 miljard euro.
ASML is in 1984 ontstaan als dochterbedrijf van techconcern Philips en werd in 1995 als afgesplitst en als apart bedrijf naar de beurs gebracht. Sindsdien is Philips zich steeds verder gaan specialiseren tot zorgtechbedrijf.
Kijk je naar de actuele marktwaarde van Philips, dan is het oorspronkelijke moederbedrijf van ASML iets meer dan 36 miljard euro waard op de beurs. ASML is op de beurs bijna 9 keer zoveel waard als Philips.
Beurs in Azië in mineur: groei in China hapert
De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent in de min. In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 1,9 procent kwijt door zware koersverliezen onder de casinobedrijven. Beleggers vrezen dat de gokindustrie in Macau meer aan banden wordt gelegd.
Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in China in augustus zijn gestegen met 2,5 procent. Economen hadden volgens persbureau Reuters gerekend op een toename van 7 procent.
De groei van de industriële productie viel terug van 6,4 procent in juli tot 5,3 procent in augustus, terwijl economen hadden gehoopt op een groei van 5,8 procent. Nieuwe lokale uitbraken van het coronavirus en verstoringen in de toeleveringsketen bedreigen het economische herstel van de Chinese economie.
De euro was 1,1805 dollar waard tegen 1,1822 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 70,95 dollar per vat. Brentolie kostte ook 0,7 procent meer, op 74,11 dollar per vat.