De Amsterdamse AEX-index noteerde maandag iets boven de 700 punten.
Wie zo’n twintig jaar geleden op de top is ingestapt, heeft zijn geld nu bijna weer terug.
Toch is er een manier om met een beursindex die per saldo niet stijgt, geld te verdienen, legt beursexpert Hendrik Oude Nijhuis uit.
ANALYSE – De Amsterdamse AEX-index noteerde maandag iets boven de 700 punten. Daarmee is de hoogste stand ooit – van 701,56 punten op 4 september 2000 – eindelijk weer in zicht.
De laagste stand die de AEX sindsdien bereikte was 194,99 punten op 9 maart 2009, ten tijde van de kredietcrisis.
Wie kortom zo’n twintig jaar geleden op de top is ingestapt, heeft zijn geld nu bijna weer terug. Uiteraard is hier met dividend geen rekening gehouden. Maar met belastingen en inflatie evenmin.
Truc om rendement te halen
Ondanks het verloop van de Amsterdamse beursgraadmeter had een belegger die enkel had mogen kiezen tussen een belegging in de AEX of een spaarrekening (zonder rente), geld kunnen verdienen. Een voorbeeld ter verduidelijking.
Stel je omwille van de eenvoud een belegging voor die de dag na aankoop halveert. Om de volgende dag weer te verdubbelen.
Had je 1.000 euro in deze belegging gestoken, dan was je na twee dagen dus weer terug bij af. En had je 1.000 euro op een spaarrekening (zonder rente) gezet, dan was je evenmin iets opgeschoten.
Maar stel nu dat je het bedrag iedere dag gelijk verdeeld zou hebben tussen de belegging en de spaarrekening (beide 50 procent). Er wordt dus begonnen met 500 euro in de belegging en 500 euro op de spaarrekening.
De dag erna is het vermogen geslonken tot 750 euro: het bedrag op de spaarrekening is gelijk gebleven en de 500 euro van de belegging is gehalveerd. Je stopt nu een extra bedrag van 125 euro van de spaarrekening in de belegging waarmee je dan 375 euro hebt belegd en eveneens 375 euro op de spaarrekening hebt staan.
De volgende dag verdubbelt de belegging. Het vermogen is nu gegroeid tot 1.125 euro, terwijl het startkapitaal toch echt 1.000 euro was. En dat terwijl de belegging per saldo in koers onveranderd is gebleven en ook de spaarrekening geen inkomsten heeft opgeleverd.
Zou de belegging overigens meteen de eerste dag verdubbeld zijn en de volgende dag gehalveerd dan zou de opbrengst met de hierboven beschreven aanpak precies dezelfde zijn.
Profiteren van tussentijdse schommelingen op de beurs
Met de beschreven aanpak profiteer je van tussentijdse schommelingen op de beurs. En uiteraard is het niet zo dat je om hiervan te profiteren per definitie cash op een spaarrekening zou moeten aanhouden, of slechts een enkele belegging tegelijk zou mogen doen.
Zelf pas ik de strategie - ik noem het portefeuille-optimalisatie - eveneens toe maar ben ik wel degelijk vol belegd in aandelen van kwaliteitsbedrijven die naar mijn idee aantrekkelijk gewaardeerd zijn.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.