• De aandelenbeurs in Amsterdam leverde dinsdag de openingswinst weer in en zakte in het rood.
  • De omvangrijke steunpakketten van overheden om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten, zorgen voor een sprankje hoop bij beleggers.
  • De brede S&P 500 sloot maandag 11,6 procent lager op 2397,38 punten. De leidende Dow-Jonesindex verloor 12,9 procent tot 20.188,52.
  • Ondertussen volgt Frankrijk andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië in het verbieden van speculatie op een koersdaling van een aandeel, de zogeheten shortselling.

De meeste Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag opnieuw minnen zien, na de zware koersdalingen een dag eerder.

De stemming op de financiële markten bleef zeer grillig door de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus en de steeds verdergaande maatregelen van landen om de uitbraak in te dammen. Beleggers verwerkten daarnaast de omvangrijke steunpakketten van overheden om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in het rood op 413,73 punten. De MidKap raakte 3 procent kwijt tot 583,88 punten. Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent. De beurs in Milaan won 1,3 procent.

Grote verliezen op Wall Street

Maanden leden de aandelenbeurzen in New York zware verliezen na de stevige stijging tijdens de vorige handelsdag vrijdag. De brede S&P 500 sloot 11,6 procent lager op 2397,38 punten, de grootste daling in de geschiedenis van de beursgraadmeter.

De leidende Dow-Jonesindex verloor 12,9 procent tot 20.188,52. Dat betekende een grotere percentuele daling dan tijdens de beurscrash in 1929. Alleen op Black Monday in 1987 deed de Dow het slechter. Techgraadmeter Nasdaq leverde 12,3 procent in tot 6904,59 punten.

Stimulerende maatregelen eurozone

Na het sluiten van de Europese beurzen op maandag werd bekend dat de ministers van Financiën van de eurozone maatregelen overeen zijn gekomen waarmee de economie dit jaar ter waarde van 1 procent van het gezamenlijk inkomen (bni) wordt gestimuleerd. Dat staat gelijk aan circa 180 miljard euro.

Eurogroepvoorzitter Mario Centeno zei na afloop van een videoconferentie van de ministers dat zij bereid zijn alle nodige verdere maatregelen te nemen om de economische klappen als gevolg van het coronavirus op te vangen. Minister Wopke Hoekstra sprak van een “zeer massief” pakket.

Het gaat om een serie nationale en Europese maatregelen die al zijn toegezegd of in gang zijn gezet, waaronder financiële steun voor bedrijven en burgers die hun baan (tijdelijk) kwijtraken. Volgens Centeno hebben de eurolanden al zeker 10 procent van het bni aan garantieschema’s en uitgestelde belastingen uitgetrokken.

De Europese Investeringsbank kondigde na de conferentie aan 40 miljard euro aan goedkope leningen op korte termijn beschikbaar te stellen voor ondernemingen in zwaar weer, voor noodprojecten in de gezondheidssector en de ontwikkeling van vaccins.

Volgens Hoekstra is er sprake van “grote solidariteit” onder de eurolanden.

Frankrijk verbiedt tijdelijk speculatie op koersdalingen

Ondertussen hebben de Franse en Belgische beursautoriteiten tijdelijk een verbod ingesteld op het zogenoemde shortselling, waarbij wordt gespeculeerd op verdere koersdalingen.

Frankrijk volgt andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië in het verbieden van speculatie op een koersdaling van een aandeel, de zogeheten shortselling. Dinsdag mogen beleggers niet short gaan op 92 aandelen, maakte de Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) bekend.

De AMF ziet zich genoodzaakt om tot deze noodmaatregel over te gaan na sterke prijsdalingen op de aandelenmarkten. Vanwege de vrees voor het nieuwe coronavirus gaan de beurzen de laatste tijd hard onderuit. Speculeren op verdere koersdalingen kan zeker nu voor nog meer onzekerheid zorgen. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

In Nederland is een dergelijk verbod vooralsnog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

De Europese beurstoezichthouders verlaagden maandag de drempel van de meldingsplicht van short-sellposities. Daarmee kan beter worden gemonitord hoeveel beleggers op een koersdaling van aandelen speculeren.

Air France-KLM opnieuw onderuit, Core Labs klimt

In de AEX zette Unibail-Rodamco-Westfield (min 8 procent) de daling voort door de sluiting van veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder. Telecomconcern KPN en supermarktbedrijf Ahold Delhaize gingen aan kop met winsten van 4 procent. In de MidKap kelderde brillenverkoper GrandVision 14 procent. Air France-KLM daalde 1,5 procent. KLM heeft werktijdverkorting aangevraagd voor al het personeel.

Curetis bleef profiteren van de aankondiging dat het biotechbedrijf met een detectiekit voor het coronavirus komt, en verdrievoudigde in beurswaarde. Beter Bed leverde 12 procent in. De beddenverkoper leed afgelopen jaar verlies en verwacht dat klanten dit jaar terughoudender kunnen worden vanwege het coronavirus.

In Parijs zakte Airbus 3,9 procent. De vliegtuigbouwer legt de productie bij zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje voor vier dagen stil in verband met de virusuitbraak. Ook de Duitse autofabrikant Volkswagen (min 0,1 procent) legt de productie in Europa grotendeels stil.

De euro was 1,1052 dollar, tegen 1,1152 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent in prijs tot 29,21 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 30,00 dollar per vat.

Lees meer over het coronavirus: