Verzekeraar Aegon heeft een grote deal gesloten met crowdfundingplatform Funding Circle in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland wil Funding Circle meer gaan samenwerken met financiële partijen
Aegon stelt liefst 175 miljoen euro beschikbaar aan leningen in het VK. Die worden via Funding Circle aan kleine en middelgrote bedrijven gedistribueerd
De toezegging van Aegon voor het verstrekken van leningen geldt in ieder geval voor een jaar en het plan is om dit uit te breiden naar nog eens drie jaar.
Funding Circle schat dat de 175 miljoen euro zo’n 2.600 kleine en middelgrote Britse ondernemers aan financiering kan helpen.
Het crowdfundingplatform is ook in Nederland actief, waar het voor meer dan 32 miljoen euro financiering regelde voor kleine en middelgrote bedrijven. Op het platform kun je als belegger vanaf 100 euro participeren in leningen aan bedrijven. Maar naast financiering door groepen particulieren richt Funding Circle zich dus ook op grotere deals met financiële partijen voor leningen aan ondernemers.
Mkb-financiering via crowdfundingplatform
Business Insider Nederland sprak in 2015 met mede-oprichter en topman Samir Desai. "De groeikansen in Europa zijn enorm", aldus Desai. "In Nederland denken we bijvoorbeeld binnen vijf tot tien jaar een marktaandeel van zo’n 10 procent te kunnen verwerven aan de onderkant van de MKB-markt", zei de Brit, die in 2010 startte met Funding Circle.
Funding Circle is naast het VK en Nederland ook actief in Duitsland en de Verenigde Staten. Via het platform werd de afgelopen zeven jaar meer dan 3 miljard euro uitgeleend, met de verstrekking van meer dan 41 duizend mkb-leningen.
Het risicoprofiel van bedrijven die via Funding Circle geld ophalen kan sterk verschillen, waardoor de rentes tussen de 2,8 en 18,9 procent liggen.
Samenwerking met fintechbedrijven
Financieel directeur Mike de Boer van Aegon Bank gaf donderdag in een verklaring aan dat de samenwerking met Funding Circle past in het streven om samen te werken met fintechbedrijven op de kredietmarkt.
Aegon heeft volgens De Boer uitgebreid onderzoek gedaan naar de manier waarop Funding Circle werkt en volgens topman Desai is de samenwerking een bewijs van waardering voor zijn bedrijf.
Ondernemers die een lening willen, krijgen binnen 48 uur uitsluitsel op basis van een screening van recente financiële gegevens en informatie van kredietbureaus. De aanvrager moet persoonlijk garant staan en leningen krijgen een kredietwaardigheidsscore mee die varieert van A+ tot E.
Afhankelijk van de looptijd van leningen houdt Funding Circle 1 procent tot 4,5 procent van het leenbedrag in als commissie bij bedrijven en 1 procent van de betaalde rente bij investeerders.
Funding Circle in Nederland
Ook in Nederland kijkt Funding Circle naar samenwerkingen zoals die met Aegon in het VK: "Dat soort deals komen er ook aan", zegt directeur Jeroen Broekema van Funding Circle Nederland desgevraagd tegen Business Insider.
Broekema wijst erop dat er nog grote verschillen zijn tussen de omvang van Funding Circle in het VK en Nederland. Funding Circle is al ruim 7 jaar actief in het VK en 2,5 jaar in Nederland. De bedragen die beleggers weg kunnen zetten in Nederland via het platform zijn dan ook nog een stuk kleiner.
"In totaal verstrekte Funding Circle in de eerste helft van dit jaar voor 1 miljard dollar aan leningen, het gros daarvan kwam uit het VK. In Nederland staat het totaal van verstrekte leningen op meer dan 32 miljoen euro sinds de start. We mikken erop om ieder jaar te verdubbelen", aldus Broekema.
Particuliere beleggers zullen zich wellicht afvragen of ze niet buiten de boot kunnen vallen, als Funding Circle meer deals doet met grote financiële partijen. Volgens Broekema is dat niet het geval: "Van de meer dan 65 duizend investeerders bij Funding Circle is 99 procent particulier. Het is waar dat de 1 procent aan professionele partijen grotere bedragen wegzet, maar we scheppen nadrukkelijk een gelijk speelveld tussen particulieren en professionele partijen via het systeem van zogenoemde 'random allocation'. Er is dus geen sprake van preferentie toewijzing van leningen."