ANALYSE – Aegon moest ingrijpen bij de Nederlandse tak om te voorkomen dat de solvabiliteit te ver weg zou zakken. Dat doet het door er in een keer een grote klap op te geven.
Een klap van 1 miljard euro om precies te zijn. Dat is namelijk het bedrag dat vanuit de holding Aegon in Aegon Nederland wordt gepompt om de solvabiliteit (Solvency II-ratio) weer op peil te brengen. Die missie is in elk geval geslaagd. De Solvency II-ratio gaat van 144 naar ongeveer 175 procent.
Dat is binnen de marge van 150 tot 190 procent die Aegon zichzelf heeft opgelegd, zo blijkt uit de toelichting die het bedrijf geeft in de persconferentie. De Solvency II-positie zegt bij verzekeraars wat over de stootkracht die een verzekeraar heeft bij tegenslag. Een soort doorlopende stresstest dus.
De nieuwe Solvency-regels zijn sinds begin 2016 doorgevoerd en analisten op de beurs zijn heel geïnteresseerd in deze cijfers. Ze zeggen namelijk veel over hoe goed een verzekeraar ervoor staat. Of hij niet kapitaalkrachtig genoeg is of juist meer kapitaal aanhoudt dan nodig.
Aegon was in dat opzicht het zorgenkindje onder verzekeraars omdat het wat moeite heeft om de Solvency II-positie op een degelijk niveau te krijgen. Vooral bij Aegon Nederland ging dat heel moeizaam. Maar daar heeft de verzekeraar nu korte metten mee gemaakt.
De Solvency II-ratio van de Aegon Group als geheel steeg namelijk in dit kwartaal ook met 28 procentpunt tot 185 procent. En daardoor kwam er ook genoeg kapitaal vrij voor een injectie van 1 miljard euro in Aegon Nederland. Die was hard nodig, want de Solvency II-ratio van de Nederlandse tak stond behoorlijk onder druk.
Waar haalt Aegon al dat kapitaal vandaan?
De vraag is: waar haalt Aegon al dat kapitaal ineens vandaan. Ten eerste zit dat hem in een aanpassing van de zogenoemde conversiemethode voor het Amerikaanse bedrijf. Aegon mag daar de solvabiliteit op een andere manier berekenen van de toezichthouder en dat leidt al tot een toename van de solvabiliteit van 15 procentpunt.
Daarnaast is Aegon flink aan het verkopen. Of zoals de verzekeraar het zelf zegt: de portfolio aan het optimaliseren. In dat licht valt de verkoop van de financiële adviesketen Unirobe Meeùs Group van dinsdag en de verkoop van Aegon Ireland donderdagochtend te bezien. Bepaalde takken worden afgestoten en de opbrengst wordt gebruikt om de solvabiliteit te stutten. Het werpt in de kwartaalcijfers nu zijn vruchten af.
Onderliggende cijfers niet verbeterd
Met die grote klap van 1 miljard euro is Aegon Nederland nu even uit de problemen geholpen. En de holding als geheel staat er ook weer een stuk beter voor. Maar voor Aegon Nederland staat nog altijd de vraag open of het bedrijf op de langere termijn nu ook uit de brand is geholpen.
Dat valt nog te bezien. Voor nu zijn beleggers in elk geval tevreden met de opgepoetste solvabiliteit, van Aegon als geheel en van Aegon Nederland, maar het blijft een methode van 'lange halen, snel thuis'. Want onderliggend zijn de cijfers van Aegon Nederland niet echt verbeterd.
Aegon Nederland staat er vergeleken met concurrenten eigenlijk helemaal niet zo goed voor. Het bedrijf leunt nog vooral op levensverzekeringen, een business die in ons land langzaam op begint te drogen.
Beleggers zijn tevreden
En een verdere blik op de cijfers leert dat er in Nederland nog weinig veranderd is. De verkoop van levensverzekeringen is in de eerste helft van dit jaar gezakt ten opzichte van een jaar geleden. De schadeverzekeringen leveren in het tweede rimpelloze kwartaal - geen grote stormen en dus geen grote claims - wel meer op, maar dat is slechts een marginale business voor de verzekeraar.
Beleggers zijn uiteraard wel tevreden met het nieuws van donderdag: Aegon doet bijna plus 10 procent donderdagochtend. Het verkopen van onderdelen en het versterken van de kapitaalpositie zal beleggers altijd goed doen. Zeker omdat het nieuws onverwacht was; analisten rekenden op een solvabiliteit van rond de 160 procent.
Daar komt bij dat de cijfers van Aegon als geheel ook niet tegenvielen. Het onderliggend resultaat steeg met 23 procent door lagere claims en hogere fees door successen op de aandelenmarkten. Maar de problemen bij Aegon Nederland zijn op de lange termijn nog niet opgelost.
Auteur: Leon Brandsema