De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak ging dinsdag fors omlaag.
Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een min van 3,2 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore en verzekeraar NN Group volgden met verliezen van 3,1 en 2 procent.
Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden stevig in het rood na de nieuwe provocatie van Noord-Korea, dat een raket lanceerde die over Japan vloog en uiteindelijk in drie stukken in zee terechtkwam. Ook de duurdere euro bleef drukken op het beursklimaat.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 507,95 punten. Alle fondsen in de hoofdindex stonden in het rood. De MidKap daalde 1,5 procent tot 767,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,4 procent.
Philips Lighting
In de MidKap waren eveneens geen stijgers te bekennen. Grootste verliezer was verlichtingsbedrijf Philips Lighting met een koersdaling van 3,1 procent. Bouwer BAM en technologiegroep TKH verloren 3 en 2,2 procent.
Van Lanschot Kempen ontsnapte aan de negatieve teneur en klom bij de kleinere beursfondsen 3 procent. De Bossche vermogensbeheerder wist de winst in de eerste jaarhelft bijna te verdubbelen.
DPA, dat ook met cijfers kwam, zakte 4,6 procent. De detacheerder boekte in de eerste zes maanden van het jaar minder winst. Ook de resultaten van Neways konden beleggers niet bekoren. De producent van elektronische componenten verloor 3,1 procent.
Europa
De Europese mediasector stond onder druk. De Duitse tv-zender ProSiebenSat.1 duikelde in Frankfurt 13,6 procent na een verlaging van de groeiverwachtingen voor de Duitse markt van tv-reclames. Ook verlaagde Goldman Sachs het advies voor ProSieben. Concurrent RTL Group verloor 7,6 procent. In Madrid daalde Mediaset Espana 4,1 procent en het Britse ITV zakte 2,8 procent.
In Londen behoorden de gouddelvers tot de schaarse stijgers door de oplopende geopolitieke spanningen rond Noord-Korea. Fresnillo klom meer dan 2 procent en Randgold Resources dikte 3,5 procent aan.
De euro steeg voor het eerst sinds januari 2015 tot boven de 1,20 dollar. De eenheidsmunt was 1,2027 dollar waard, tegen 1,1970 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 46,67 dollar. Brentolie verloor een fractie in prijs en werd verhandeld voor 51,86 dollar per vat.