- Betalingsbedrijf Adyen zag zijn beurskoers donderdag ruim 30 procent stijgen, na een financiële update voor beleggers die woensdagavond werd gegeven.
- Adyen verloor in augustus op één dag bijna 19 miljard van zijn beurswaarde, door tegenvallende cijfers over het eerste halfjaar van 2023.
- Voor de komende jaren mikt Adyen naar eigen zeggen op een omzetgroei van ruim 20 procent per jaar.
- Lees ook: Speculatieve oprisping of ligt er iets moois in het verschiet voor de aandelenmarkt?
De beurskoers van Adyen kan donderdag fors stijgen in Amsterdam, met ruim 30 procent.
Woensdag hield de betalingsdienstverlener een bijpraatsessie voor beleggers, nadat de beurswaarde fors was gedaald vanwege tegenvallende cijfers over de eerste helft van dit jaar.
Adyen blijft optimistisch over de toekomst, ondanks een forse koersdaling eerder dit jaar, zo meldde het betaalbedrijf woensdag in een tussentijdse kwartaalupdate. In de maanden juli tot en met september steeg de omzet met ruim een vijfde. Die inkomstengroei van ruim 20 procent voorziet Adyen ook jaarlijks, tot en met 2026.
Normaal gesproken geeft Adyen alleen halfjaarlijks een kijkje in de boeken. Maar in augustus kwam de aan de beurs van Amsterdam genoteerde onderneming onder zware koersdruk te staan. Aanleiding waren zeer teleurstellende halfjaarcijfers. Als gevolg daarvan raakte Adyen in één dag bijna 19 miljard euro aan beurswaarde kwijt.
Het koersherstel van donderdag maakt de koersval van augustus bij lange na nog niet goed. Begin augustus noteerde het aandeel Adyen op ruim 1.560 euro om vervolgens te dalen tot ongeveer 700 euro. Donderdag noteerde het aandeel na de koersstijging van ruim 30 procent op 915 euro. Dat is nog altijd ruim een derde lager dan voor de koersval in augustus.
In het derde kwartaal van dit jaar steeg de omzet met 22 procent tot ruim 413 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen had de omzet nog eens 4 procent hoger gelegen, meldt het betaalbedrijf verder.
Adyen wil de bruto winstmarges verbeteren tot boven de 50 procent in 2026. Dat gaat dan om de aangepaste winst voor aftrek van onder meer belastingen en rente.