Het aandeel van het Amsterdamse fintechbedrijf Adyen koerst al maanden op een niveau van tussen de 650 en 700 euro. Het betalingsbedrijf dat continu forse groei van de winst en omzet laat zien, kampt ook met een stevige waardering op de beurs.
Betalingsverwerker Adyen heeft zijn omzet in eerste helft van dit jaar wederom flink opgevoerd. Daarbij profiteerde de Nederlandse onderneming, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd, van een verdere uitbreiding van zijn klantenbestand.
In de afgelopen tijd hengelde Adyen onder meer luchtvaartconcern Singapore Airlines en de Amerikaanse woninginrichter Restoration Hardware binnen als klant. Eerder werden al grote namen als Facebook, Spotify, Uber en Netflix binnengehaald.
Alles bij elkaar verwerkte de onderneming een volume van bijna 105 miljard euro aan betalingen. Dat is 49 procent meer dan een jaar eerder. De halfjaaropbrengsten voor Adyen gingen met 41 procent omhoog naar 221,1 miljoen euro. Het ging tevens goed met de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 79 procent tot 125,8 miljoen euro. Onder de streep bleef 92,5 miljoen euro over, tegen 48,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
Hoge operationele marge, hoge beurswaardering
De operationele marge is toegenomen tot 57 procent, waarmee die graadmeter voldeed aan het niveau van meer dan 55 procent dat Adyen voor de lange termijn als doel heeft. Het bedrijf moet wel toegeven dat de verbetering van de marge voor een deel komt door veranderde boekhoudregels van IFRS 16. Zonder die wijzigingen zou de marge 3 procent lager zijn geweest.
In reactie op de cijfers zakte het aandeel Adyen donderdag met iets meer dan 2 procent naar 660 euro. Rond dit niveau beweegt het aandeel al sinds de start van dit jaar.
Uit de halfjaarcijfers van Adyen blijkt dat de winst per aandeel in de eerste helft van 2019 is uitgekomen op 3,02 euro. Als het bedrijf een vergelijkbaar resultaat laat zien in de tweede helft van het jaar, komt dat neer op een winst per aandeel van iets meer dan 6 euro. Hiermee betalen beleggers ongeveer 110 keer de winst van 2019.
Een koers-winstverhouding van 110 geldt als zeer hoog. De impliciete verwachting hierbij is dat Adyen hard blijft groeien.
Als de winst per aandeel de komende drie jaar met 60 procent per jaar blijft toenemen, dan ligt de winst per aandeel over drie jaar op ongeveer 25 euro. Op basis van de huidige koers komt dat dan neer op een koers-winstverhouding van ongeveer 26.
Er komen meer aandelen Adyen op de markt
Adyen houdt voorlopig vast aan zijn financiële doelstellingen die vorig jaar bij de beursgang naar buiten waren gebracht. De onderneming maakte destijds haar debuut op Beursplein 5. In maart dit jaar promoveerde Adyen naar de Amsterdamse AEX-index.
Het bedrijf maakte verder bekend dat Mariëtte Swart en Kamran Zaki worden toegevoegd aan het bestuur. Swart wordt hoofd juridische zaken en regelgeving (CLCO) en Zaki operationeel directeur (COO). Beide werkten al voor Adyen. Aandeelhouders van Adyen kunnen nog over de benoemingen stemmen bij een buitengewone aandeelhoudersvergadering later in het jaar. Bij het bedrijf als geheel werken inmiddels bijna duizend voltijdsmedewerkers.
Adyen kondigde verder dat een financieel intermediair is ingeschakeld voor een 'orderly sell down' van schatkistaandelen (treasury shares) in de periode van 22 augustus tot 12 september. Die stukken worden momenteel in treasury gehouden na aandeleninkoopprogramma's onder participatieplannen voor werknemers na de beursgang vorig jaar.