Fintechbedrijf Adyen maakt woensdag zijn beursdebuut in Amsterdam, met een van de grootste beursgangen op het Damrak in tijden.
Het bedrijf, dat onlinebetalingen verwerkt voor grote binnen- en buitenlandse klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify, is bij opening van de beurs ruim 7 miljard euro waard.
Het beurssymbool van het Amsterdamse betaalbedrijf op het Damrak wordt ADYEN.
Met de beursgang wisselt 12,7 procent van het aandelenkapitaal van eigenaar. Als de begeleidende banken hun overtoewijzingsoptie uitoefenen, dan worden met de emissie in totaal voor een een bedrag van 922 miljoen tot 947 miljoen euro aandelen verkocht door bestaande aandeelhouders.
Adyen wil maximaal 4,19 miljoen aandelen verkopen aan institutionele beleggers. Dat betekent dat particuliere beleggers niet kunnen inschrijven. Het idee is om bestaande aandeelhouders een verkoopmogelijkheid te geven, want het bedrijf heeft naar eigen zeggen voldoende eigen middelen voor investeringen.
Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de nettowinst op 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro.
Op basis van de winst over 2017 betalen beleggers 98 keer de winst voor het aandeel Adyen, bij een koers van 240 euro.
Belang Van der Does € 386 miljoen waard
Uit het prospectus blijkt dat CEO en medeoprichter Pieter van der Does op jaarbasis zo’n 482 duizend euro verdient, maar de echte waarde zit in zijn aandelenbelang. Van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die zijn bij de uitgifteprijs van 240 euro zo’n 386 miljoen euro waard zijn.
Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen, te weten 2,16 miljoen, en die zijn bij een uitgifteprijs van 240 euro 518 miljoen euro waard.
Ook prinses Mabel van Oranje maakt een deel van haar belang te gelde.
Onder de vroege investeerders is verder onder meer beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter.
Krediet verstrekken
Uit de prospectus blijkt verder dat Adyen kortlopende kredieten wil verstrekken aan klanten, meldt het Financieele Dagblad woensdag. De klanten krijgen zo eerder hun geld en hoeven niet te wachten op creditcardmaatschappijen, die tot wel twee weken wachten met uitbetalen. Zo wil Adyen de band met zijn klanten versterken.
Adyen kreeg vorig jaar de bankvergunning die nodig is om kredieten te verstrekken.