Advocatenkantoren zoeken momenteel uit hoe ze kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken om tijd te besparen, maar tegelijkertijd vrezen advocaten het effect dat de inzet van artificial intelligence (AI) zal hebben op hun factureerbare uren.

CEO Sean Fitzpatrick van juridische databank LexisNexis in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, denkt veel na over deze vraag. Hij houdt toezicht op de teams die dataproducten en inzichten leveren aan juridische professionals bij advocatenkantoren, bedrijven en overheidsinstanties. Vorige week, tijdens een paneldiscussie op Legalweek, probeerde hij hun zorgen weg te nemen. Fitzpatrick stelt dat de toevoeging van AI juist tot hogere factureerbare uren kan leiden.

De factureringstarieven bij grote kantoren zijn momenteel al aan het stijgen, gedreven door de voortdurende consolidatie van advocatenkantoren en de toegenomen vraag naar juridisch toptalent.

Foto: Chris Williams/Legalweek

Fitzpatrick is ervan overtuigd dat advocaten die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, van virtuele juridische assistenten tot chatbots, hun klanten een nog hogere kwaliteit van dienstverlening zullen bieden. Ze kunnen dan meer in rekening brengen.

Tijdens zijn paneldiscussie gaf Fitzpatrick een hypothetisch voorbeeld. “Laten we zeggen dat een advocaat 10 uur werk doet voor 750 dollar per uur, en laten we zeggen dat het een heel eenvoudige zaak is. Zij is de enige persoon die eraan werkt,” zei hij. Ze factureert de klant dan 7.500 dollar.

“Laten we zeggen dat ze morgen bijna precies dezelfde zaak heeft, maar morgen heeft ze toegang tot deze nieuwe technologie die haar helpt bij haar werk. Het biedt haar wat extra perspectieven en dingen waar ze eerder niet aan had gedacht. Die extra set ogen.”

“Ze is dus in staat om meer waarde te creëren voor haar klant,” vervolgde hij. “Gisteren bracht ze hen 7.500 dollar in rekening. Nu heeft ze een betere dienst dan daarvoor. Misschien kan ze 8.000 dollar factureren. Het werk kost haar nu ook minder tijd. Ze kan nu meer zaken aannemen en meer factureren".

Inzet van AI in de advocatuur

Eerder dit jaar introduceerde LexisNexis Protégé, een systeem dat zogenoemde AI-agents gebruikt - ofwel software die taken kan uitvoeren zonder veel menselijke hulp - om concepten te schrijven, tijdlijnen van documenten te maken en gebruikers in staat te stellen hun bedrijfsgegevens te doorzoeken. Het is gebouwd op een lappendeken van grootschalige en verfijnde modellen van OpenAI, Anthropic, Mistral, AWS en Microsoft, aldus het bedrijf.

De afhankelijkheid van de juridische sector van factureerbare uren wordt mogelijk verstoord. Juridische experts, waaronder advocaten en oprichters van juridisch-technologische startups, deelden tijdens de Legalweek met Business Insider dat advocatenkantoren overstappen op vaste vergoedingen in plaats van factureerbare uren.

Het idee is dat kunstmatige intelligentie eenvoudigere juridische taken kan afhandelen, waardoor advocaten meer hersenkracht kunnen gebruiken voor het oplossen van complexere problemen. Die advocaten verliezen misschien wat van de factureerbare uren die ze aan cliënten doorberekenen. Maar de waarde van hun tijd zal waarschijnlijk toenemen - een overtuiging die wordt gedeeld door Max Junestrand, oprichter en chief executive van Legora, een van de veelbesproken softwarebedrijven die juridische copilots maken.

Hij vertelde Business Insider dat klanten druk zullen uitoefenen op hun kantoren over hoe ze kunstmatige intelligentie gebruiken om “meer te doen met de uren die ze hebben”. Advocatenkantoren zullen vaste tarieven gaan hanteren voor de belangrijkste zaken, wanneer “zowel het gebruik van [AI] toeneemt als de geavanceerdheid van de tools blijft verbeteren”.

“De klanten van advocaten willen altijd goedkopere service en betere kwaliteit,” zei Junestrand. “Advocatenkantoren krijgen dus een grotere kans hen dat te bieden.”

LEES OOK: Deze 3 advocatenkantoren waren betrokken bij de grootste overnamedeals in Nederland in het derde kwartaal