De termijn waarbinnen BV’s hun jaarrekening moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel moet worden verkort van 13 tot 10 maanden.

Dat stellen de Vereniging voor Credit Management en het Verbond van Credit Management Bedrijven voor in een brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Op dit moment is een BV verplicht om uiterlijk 13 maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

De bestuurder van een BV heeft namelijk 5 maanden voor het opstellen van de jaarrekening, kan vervolgens 6 maanden uitstel krijgen, en daarna hebben aandeelhouders 2 maanden de tijd om deze goed te keuren.

Volgens de VVCM, de vereniging voor creditmanagers, en de VCMB, de vereniging bedrijven die zich met creditmanagement bezighouden zoals banken, werkt de huidige regel in het voordeel van fraudeurs.

Twee jaarrekeningen in één keer deponeren

Onder de huidige regels is het mogelijk om in één keer twee jaarrekeningen te deponeren. Een van het afgelopen jaar, en een van het boekjaar daarvoor. "Zo lijkt het dan dat het bedrijf een gezonde historie heeft", aldus Willem Jan Pepping, voorzitter van de gezamenlijke Haagse Commissie die werkte aan het advies aan de minister.

Voor fraudeurs, die vaak diensten en goederen afnemen zonder hiervoor te betalen, is een ogenschijnlijk gedegen historie van groot belang. Zeker omdat het voor kleine ondernemers mogelijk is om zelf jaarrekeningen te deponeren zonder dat deze door een accountant zijn gecontroleerd.

De creditmanagers zouden nu graag zien dat BV's en andere rechtspersonen die verplicht zijn jaarrekeningen te deponeren, dit binnen 10 maanden na afloop van het boekjaar moeten doen. Op deze manier wordt het moeilijker om BV's van een degelijke historie te voorzien.

Preventie in plaats van repressie

Pepping is overigens zeer te spreken voer de voortvarendheid waarmee deze minister faillissementsfraude probeert terug te dringen. "Alleen zijn alle maatregelen repressief. Wij pleitten voor preventie. Maatregelen die fraude moeilijker maken."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl