- Nederlandse tech-startups en -scaleups worden door het beleid van de Nederlandse overheid gehinderd in het behouden van talent, aldus Adriaan Mol.
- De oprichter van fintech Mollie bekritiseert de Nederlandse opstelling in reactie op een positief bericht van prins Constantijn over Amsterdam als waardevolste techstad van Europa.
- “Laat je niet misleiden door dit artikel door te denken dat Nederland haar waardevolle techstad en techsector te danken heeft aan ons beleid”, schrijft Mol.
- Lees ook: Nederland blijft profiteren van Brexit: 423 internationale bedrijven erbij in 2021.
Nederlandse techbedrijven voelen zich niet gesteund door de overheid in hun pogingen talent te behouden voor ons land. Dat schrijft Adriaan Mol, de oprichter van fintech Mollie, in een reactie op een bericht van prins Constantijn op LinkedIn.
Volgens Mol is het voor techbedrijven in ons land “bijzonder lastig” om werknemers goed te compenseren en mee te laten delen in het succes van de bedrijven. Daardoor gaat er volgens hem veel talent ‘verloren’ aan techbedrijven buiten Nederland.
Prins Constantijn postte op LinkedIn een bericht over Amsterdam als waardevolste techstad van Europa, “iets om trots op te zijn.”
De prins is speciaal gezant voor de startuporganisatie Techleap – voorheen Startup Delta – en wil op het succes doorbouwen door “open te blijven voor nieuwe business modellen en technologieën” en “buitenlandse techbedrijven hier een goede landingsplaats te bieden met een positief vestigingsbeleid”.
"Laat je niet misleiden door dit artikel", schrijft Mol in een reactie op het bericht op LinkedIn. We moeten volgens hem niet denken dat Nederland "haar waardevolle techstad en techsector te danken heeft aan ons beleid voor deze 'nieuwe economie'".
'Wij voelen ons niet gesteund'
De oprichter van Mollie bekritiseert het Nederlandse startupbeleid. Volgens hem beperkt het de mogelijkheden van techtalent om deel te nemen in "het potentiële financiële succes" van de bedrijven waar zij werken. Hierdoor is het voor jonge Nederlandse bedrijven moeilijk om de strijd aan te gaan met buitenlandse concurrenten, aldus Mol.
Fintechs hebben het daarbij nog eens extra moeilijk door strenge regels die zijn ingesteld om misstanden bij financiële instellingen te voorkomen. Daar hebben volgens Mol bedrijven als Adyen en Mollie onder te leiden: "Dat beleid is ontstaan door het wangedrag van de grootbanken uit het verleden en beperkt daarmee de mogelijkheid voor dit soort bedrijven om het op te nemen tegen techgiganten als Uber, Facebook en Amazon".
"We voelen ons hierin niet gesteund door de Nederlandse overheid, ondanks wat de vele artikelen die over ons worden geschreven het soms doen lijken", besluit Mol zijn kritische noot aan het adres van de techprins.