KPN moet ook de komende drie jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Vodafone.
Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend.
De openstelling moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen. Door concurrentie kunnen consumenten en bedrijven volgens de toezichthouder jaarlijks minimaal 250 miljoen euro besparen.
De ACM vindt twee aanbieders op de kabelmarkt te weinig. ,,Concurrentie is goed voor de keuze en geeft een prikkel voor investeringen”, aldus een woordvoerder. ,,Daarvoor zijn in ieder geval drie en liefst vier of vijf aanbieders nodig.”
Positie KPN op zakelijke markt
De toezichthouder bepaalde dat KPN zijn netwerk moet openstellen, omdat het bedrijf in tegenstelling tot UPC en Ziggo een sterke positie heeft op de zakelijke markt. Daarbij biedt de coaxkabel van UPC en Ziggo niet de mogelijkheden voor concurrentie die de koper- en glasvezellijnen van KPN bieden.
KPN gaf aan het voorstel te gaan bestuderen. Het bedrijf liet wel alvast weten dat het onterecht zou zijn als het aan andere regels moet voldoen dan Ziggo. KPN bedient momenteel ongeveer 40 procent van de breedbandmarkt, waar Ziggo een marktaandeel heeft van 44 procent. Bij het aanbieden van televisie heeft KPN een marktaandeel van 26 procent, tegen 55 procent voor het nieuwe fusiebedrijf van Ziggo en UPC.
Voorlopig besluit
Het gaat om een voorlopig besluit van de toezichthouder. Telecombedrijven hebben nu 6 weken de tijd om te reageren. Het definitieve besluit gaat in het voorjaar van 2015 in.
De ACM stemt zonder verdere voorwaarden in met de overname van Reggefiber door KPN. Het telecombedrijf voert zijn belang in het glasvezelbedrijf met 9 procent op naar 60 procent en krijgt daarmee de gehele zeggenschap over Reggefiber. De transactie kost KPN 161 miljoen euro en wordt naar verwachting maandag afgerond.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl