Het nieuwe pensioenstelsel vraagt om meer actieve betrokkenheid bij je pensioen, vindt Folkert Pama, directeur Pensioenen bij a.s.r. Op het Pensioenevent, dat op 14 november online te bekijken is op Business Insider, legt hij samen met andere pensioenexperts uit waarom. Wij stellen hem vast een paar vragen.

Driekwart van de Nederlanders weet dat er de komende jaren iets met pensioen verandert. Wát er verandert, weet slechts een minderheid van de ondervraagden, blijkt uit onderzoek dat het Nibud eerder dit jaar uitvoerde. Bijna 90 procent van hen geeft aan meer informatie te willen. Pensioenuitvoerders zien zij daarbij als een belangrijke bron van informatie, laat Nibud-onderzoeker Michael Visser weten. Hij constateert dat er onder meer behoefte is aan informatie over de hoogte van het pensioen, over de veranderingen in het pensioenstelsel en wat je zelf kunt doen.  

Hier ligt een mooie taak voor Folkert Pama. Hij is als directeur Pensioenen bij a.s.r. al jaren bezig met de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Zijn afdeling besteedt veel tijd aan het motiveren en activeren van deelnemers om zich te verdiepen in hun pensioen en om ermee aan de slag te gaan.   

Misschien nog even het geheugen opfrissen: waarom moet het pensioenstelsel worden hervormd?

Een belangrijke reden is dat er bij de meeste regelingen – namelijk bij pensioenfondsen – een scheve verdeling is tussen wie betaalt en wie profiteert. Jongeren betalen nu mee aan de pensioenen van ouderen. Dat is niet meer van deze tijd en ook niet meer houdbaar. Een ander probleem van het huidige stelsel is dat de rekenrente een grote rol speelt. Daardoor konden veel pensioenen jarenlang niet meestijgen met de inflatie.

Wat zijn de voornaamste veranderingen?

In het nieuwe stelsel betaal je alleen mee aan je eigen pensioen, zodat de hoogte van je pensioen uitsluitend afhangt van je eigen inleg en beleggingsrendement. Dat is veel transparanter. Ook kun je in veel regelingen voortaan zelf bepalen via welk risicoprofiel je pensioengeld wordt belegd. En kun je wanneer je met pensioen gaat, kiezen voor een vaste of een variabele uitkering. Bij a.s.r. bieden we die keuzes al jaren aan onze klanten.

Folkert Pama, directeur pensioenen bij a.s.r – foto: Raphael Drent

Wat betekent dit concreet voor de hoogte van je pensioen?

In het nieuwe stelsel is de hoogte van je nominale pensioen, het aantal euro’s dat je elke maand krijgt, minder voorspelbaar. Maar je pensioen is naar verwachting wel meer waardevast dan nu. De meeste huidige pensioenregelingen zijn sterk gericht op de zekerheid van een bepaald nominaal bedrag. Het nieuwe stelsel houdt meer rekening met wat je met die euro’s kunt doen, met de koopkracht van je pensioen. En daar gaat het uiteindelijk om.  

Wat zeg je tegen mensen die dit lezen?

Verdiep je in je pensioen, ga om te beginnen eens naar mijnpensioenoverzicht.nl, dan krijg je een eerste indruk. Daar zie je namelijk een overzicht van al je opgebouwde pensioenen. In het nieuwe stelsel zal je vaker moeten kiezen. Je maakt betere keuzes als je weet wat de gevolgen zijn van die keuzes. Een simpel voorbeeld: het lijkt aantrekkelijk om te kiezen voor een risicomijdend risicoprofiel. Dat impliceert dat je pensioen veiliger is dan bij een beleggingsprofiel waarbij je meer risico neemt. Maar de vraag is dan: wat is veilig? Is dat een hoge mate van zekerheid dat je een bepaalde pensioenuitkering verwacht of dat je een bepaalde hoeveelheid koopkracht krijgt? Ik zou denken het laatste.

Ik wil verder benadrukken dat pensioen niet alleen over later gaat, maar ook echt over nu. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je pensioengeld als je overlijdt? Krijgt je eventuele partner dan een nabestaandenpensioen? En wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt? Vaak gaat de pensioenopbouw dan geheel of gedeeltelijk door, maar dat weten veel mensen niet.

Als je inlogt bij je pensioenuitvoerder vind je als het goed is duidelijke antwoorden op deze vragen. Vragen die mijn inziens iedereen zichzelf eigenlijk zou moeten stellen. En als je er zelf toch niet uitkomt, vraag dan een familielid, een vriend of vriendin of vraag het aan een financieel adviseur. Kom in ieder geval in actie, ga op onderzoek uit. 


Hoe helpen jullie bij het maken van een goede keuze? 

Wij proberen alle communicatie zo simpel en concreet mogelijk te maken. Op onze website staan voorbeelden en andere informatie in begrijpelijke taal die meer inzicht geeft. Je kunt zelf berekeningen maken met je pensioen. Bijvoorbeeld: kies je als je met pensioen gaat voor een vaste of een variabele uitkering? Een vaste uitkering stijgt niet mee met de inflatie, maar is wel zeker. Een variabele uitkering is in het begin hoger, maar hoe die zich na verloop van tijd ontwikkelt, is minder zeker. Dit soort abstracte zaken gaan opeens leven als je ze vertaald ziet in concrete cijfers over je eigen pensioen.  

Gebeurt dat ook, merken jullie dat werkenden nu meer met pensioen bezig zijn?

Ja, wij zien duidelijk dat er met alle berichtgeving over de pensioentransitie meer belangstelling voor is. Wij proberen dat natuurlijk te stimuleren door begrijpelijke informatie te geven als je inlogt op je pensioenpagina en door blogs over pensioen te schrijven. Wij zien dat dat werkt. Ruim driekwart van de mensen met een pensioenregeling logt tegenwoordig minstens een keer per jaar in. Dat is meer dan vroeger en het geeft aan dat pensioen steeds meer leeft.

Wil je meer weten over wat er voor jou verandert en waarom je zelf aan de slag moet met je pensioen? Meld je dan gratis aan voor de livestream op 14 november van 16.00 – 17.00 uur van het Pensioenevent van Business Insider & a.s.r.. Tijdens de uitzending kun je via de chat vragen stellen aan drie pensioenexperts.

Mocht je op de gestelde tijd niet live mee kunnen kijken, meld je dan tóch aan voor het event. Wij sturen je na de sessie een link, waarmee je het event op een eigen gekozen moment kan terugkijken.