Hysterie op de cryptomarkt. Een tweede golf van koersdalingen zette deze week in. De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, koerste vrijdagmiddag zelfs even onder de 8.000 dollar. Maar in de middag trad ook weer stevig herstel op.
De bitcoin is ruwweg terug op het niveau van vóór de grote koerssprong in december, toen de digitale munt bijna de 20.000 dollar aantikte.
Bekijk hier de actuele koers van de bitcoin »
Rond half vijf ’s middags zag de situatie bij de tien grootste cryptomunten er zo uit:
(klik voor uitvergroting)
Om een beeld te geven van de enorme schommelingen. Dit is de daggrafiek van de bitcoin, met een slinger van bijna 1.500 dollar binnen een etmaal. Rond half vijf 's middags noteerde de bitcoin weer rond de 8.600 dollar.
(klik voor uitvergroting)
En zo zag de markt er vrijdagochtend uit:
LEES hier meer over de enige cryptomunt uit de top-30 die niet geraakt werd door de crash en zelfs 80 procent steeg.
Overheden kijken naar de cryptomarkt
Zoals altijd is het gissen naar de directe aanleiding voor de felle schommelingen. Mogelijk speelt mee dat overheden wereldwijd steeds vaker oproepen tot regulering van de cryptomarkt.
In India kondigde minister van Financiën Arun Jaitley donderdag maatregelen aan om de illegale activiteiten rondom cryptomunten aan te pakken. Verschillende media interpreteerden zijn uitspraken aanvankelijk als een aankondiging van een bitcoinverbod.
In Nederland onderzoekt minister van Financiën Wopke Hoekstra of een verbod op bitcoin wenselijk en mogelijk is. Diverse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.
Eerder deze maand legden onder meer de VS, Rusland, China en Zuid-Korea de handel in cryptomunten enigszins aan banden. Dat zorgde voor onrust op de markt.
Onderzoek naar Bitfinex en Tether
Verder doken er dinsdag berichten op dat ruilbeurs Bitfinex en het bedrijf achter de omstreden cryptomunt tether worden aangeklaagd door een Amerikaanse toezichthouder.
De tether is gekoppeld aan de dollar, maar het is de vraag of het bedrijf achter de digitale munt wel genoeg in kas heeft om die koppeling waar te maken. Bitfinex zou daarnaast uit het niets nieuwe tether-munten hebben gecreëerd om zo de koers te manipuleren.
In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO’s (initial coin offerings).