Verzekeringsconcern Achmea schrapt de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen. Dat heeft het concern, de grootste verzekeraar van Nederland, woensdag bekendgemaakt.

Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland. Voor een deel betreft het gedwongen ontslagen.

Achmea wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan, onder meer doordat steeds meer mensen hun eigen risico verhogen en omdat er minder aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Daarnaast sluiten steeds meer klanten hun verzekering via internet af.

Concurrerend kosteniveau

“Verdere standaardisatie en complexiteitsreductie van onze processen moeten gaan zorgen voor een meer concurrerend kostenniveau”, aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de reorganisatie.

Het bedrijf kondigde het massaontslag woensdag in een persbericht aan onder de kop: ‘Achmea versnelt aanpassingen in klantgerichtheid’.

Plaats van ontslagen nog onbekend

Een woordvoerder van het concern kon desgevraagd nog niet aangeven waar de ontslagen binnen de verzekeraar vallen. "We hebben negen grote vestigingen in het land, dat zal zich de komende jaren uitkristalliseren."

In Apeldoorn heeft Achmea 4200 arbeidsplaatsen, gevolgd door Tilburg (3500) en Leiden (1700). Verder heeft Achmea in steden als Amersfoort (1400), Leeuwarden (1500), De Meern (1200), Zwolle (1000), Zeist (500) en Amsterdam (300) ook zogenoemde kernlocaties.

Eerdere reorganisatie

Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Agis en Centraal Beheer, heeft enkele jaren geleden al een reorganisatie doorgevoerd waarbij 2500 banen werden geschrapt.

Van Duin gaf in augustus bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan dat de "uitdagende economische en marktomstandigheden'' voorlopig zouden aanhouden. In de eerste helft van het jaar daalde de premie-inkomsten met 3 procent en duikelde de nettowinst met 41 procent tot 123 miljoen euro.

De topman liet toen weten dat de resultaten op te willen vijzelen door de operationele kosten tegen eind 2015 te hebben verlaagd met 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar bedroegen de bedrijfskosten van de verzekeringsgigant 1,35 miljard euro.

De Unie wil sociaal plan aanpassen

Vakorganisatie De Unie wil dat het sociaal plan van verzekeraar Achmea langer geldig is dan de eerste helft van 2014. Ook medewerkers die na 30 juni 2014 bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen.

De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is "onaangenaam verrast'' dat de verzekeraar niet "op voorhand bereid is'' ervoor te zorgen dat dit plan ook geldt voor iedereen die na die datum boventallig is, aldus bestuurder Inge de Vries van De Unie.

Volgens De Unie schrapt Achmea 4000 arbeidsplaatsen "vanwege verdergaande automatisering en kostenreductie''. De Vries zegt rekening te houden met gedwongen ontslagen. "Reden te meer voor Achmea om waar te maken dat zij de meest vertrouwde werkgever willen zijn. Dat hoort erbij als je de meest vertrouwde verzekeraar wilt zijn, dan verzeker je ook je eigen personeel tegen werkloosheid. Daarom vraagt De Unie aan Achmea om het huidige sociaal plan door te trekken", aldus De Vries.

CNV: reorganisatie Achmea laat ingezet

CNV Dienstenbond vindt dat de reorganisatie bij Achmea op een laat moment is ingezet. Daardoor hebben medewerkers volgens de vakbond minder tijd om ander werk te vinden.

De raad van bestuur van Achmea had al veel eerder het signaal af kunnen geven dat het deze kant op zou gaan, aldus de bond. De zeer forse ingreep is het gevolg van een doorgaande digitalisering van de diensten die Achmea aanbiedt, constateert CNV Dienstenbond. "Hoewel deze ontwikkeling al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden."

FNV: weinig kans interne herplaatsing Achmea

Vakbond FNV Finance acht de kans klein dat er bij de reorganisatie van Achmea veel mensen intern herplaatst kunnen worden.

"Gezien de weg die Achmea inslaat en de krimp in de financiële sector is de kans op interne herplaatsing gering. FNV Finance blijft met kritische blik de invulling en uitwerking van de aangekondigde banenreductie volgen", zegt Karin Heynsdijk, bestuurder bij de vakbond. Volgens haar verdwijnen de banen "in heel de organisatie, op alle functieniveaus".

De bond wil met de directie van Achmea afspraken maken om medewerkers zoveel mogelijk aan werk te helpen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl