De beroepsgroep van controlerende accountants ligt onder vuur na een reeks schandalen. Een werkgroep uit de eigen sector doet donderdag aanbevelingen om de beschadigde reputatie te herstellen. Daar hoort geen lager salaris bij.
Het wemelt van de schandalen in de Nederlandse accountancysector de afgelopen jaren. Grote accountantskantoren zoals KPMG zijn geplaagd door boekhoudschandalen rond bedrijven en organisaties, waarbij ook de controlerende taak van de accountant ter discussie stond.
Veelbesproken zijn de affaires rond de bijna-ondergang van woningbouwvereniging Vestia en technisch dienstverlener Imtech.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën deed een oproep aan de sector om zelf met voorstellen te komen om het vertrouwen van het publiek in de accountancy te herstellen. Daar heeft de branche donderdag gehoor aan gegeven, met het rapport In het publiek belang (pdf) van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep.
De Autoriteit Financiële Markten presenteerde donderdag eveneens een rapport over de kwaliteit van de boekencontrole bij de vier grote accountantskantoren: EY, KPMG, Deloitte en PwC.
Voorstellen werkgroep
De werkgroep concludeert in het rapport dat accountantskantoren het publieke belang boven het eigenbelang moeten stellen en kwaliteit voor laten gaan op het maken van zoveel mogelijk winst. Die cultuuromslag is nodig om de door schandalen beschadigde reputatie van de beroepsgroep te herstellen.
Zo zouden accountantsorganisaties een raad van commissarissen moeten instellen met externe leden, die het bestuur benoemt en beloont op basis van haar kwaliteitsprestaties.
De accountants pleiten ook voor een beroepseed. Zij willen verder dat er een onafhankelijk instituut wordt opgericht, dat onder andere onderzoek doet naar incidenten.
Om te voorkomen dat firma’s gedreven door winstbejag te veel opdrachten binnenhalen waardoor de kwaliteit van de controles op de tocht komt te staan, pleit de werkgroep voor “meer partners op minder opdrachten”. Accountants moeten binnen hun organisatie beter worden begeleid en vaker dan nu het geval is moet de kwaliteit van hun werk worden beoordeeld.
Salaris niet omlaag
De werkgroep denkt niet dat het zinvol is om de salarissen van accountants te verlagen, schrijft De Telegraaf. Daar pleitte beleggersclub VEB juist wel voor, om de ‘graaicultuur’ aan banden te leggen. Een maximum op het salaris zal een besparing opleveren die kan worden gebruikt om de kwaliteit van de accountants te verbeteren, zo redeneert de organisatie.
Volgens de werkgroep is de hoogte van het inkomen niet bepalend voor de kwaliteit van accountants. “Als er al een verband zou bestaan tussen beloning en kwaliteit dan zou verwacht mogen worden dat een hogere beloning eerder betere accountants aantrekt dan minder goede accountants.”
Wel wil de werkgroep de bonusstructuur aanpakken. Een ander voorstel is dat bestuursleden van accountantsfirma’s voortaan een winstonafhankelijke beloning ontvangen. Een bonus mag maximaal 20 procent van het salaris bedragen en mag alleen worden uitgekeerd als langetermijndoelstellingen zijn gehaald.
Wet aanpassen
Om de verbeteringen door te voeren die accountants voorstellen voor hun eigen sector moet de wet worden aangepast, zeggen de regeringspartijen PvdA en VVD.
PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer stelt in een reactie: "Accountants hebben de afgelopen jaren zeer grote fouten gemaakt en hun publieke taak ernstig veronachtzaamd. Ze werden te veel gedreven door het eigenbelang." Hij ziet nu dat de sector voorstellen doet om de beloningen te versoberen en meer te investeren in kwaliteit.
Verjaringstermijn tuchtrecht verlengd
VVD-Kamerlid Aukje de Vries vindt het goed dat de sector zelf aan de slag is gegaan. "De VVD vindt dat de onafhankelijkheid en kwaliteit van de accountant voorop moet staan. Er zitten daarvoor zeker goede voorstellen bij."
Zij pleit voor een harde aanpak van falende accountants. Op verzoek van de VVD zal de verjaringstermijn in het tuchtrecht verlengd worden, zodat accountants langer aangepakt kunnen worden. De Vries wijst ook op het belang van goed en onafhankelijk intern toezicht in de sector.
De PvdA wil snel een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, zodat de wet snel kan worden aangepast. "Alleen dan kan de samenleving weer vertrouwen op een goedkeurende accountantsverklaring."
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl