Volgens Accell waren de effecten per land verschillend. In Duitsland bleef de vraag sterk, maar de marktontwikkeling in andere landen was zwak. Door de tegenvallende verkoop was bij een aantal bedrijven van Accell sprake van een hogere voorraad per seizoenseinde dan normaal. De totale korting nodig om deze voorraden te verkopen, was daardoor hoger en dit leidde tot druk op de operationele marge.
Accell stelt dat de vooruitzichten op de middellange en lange termijn positief blijven. Er is een structureel sterke vraag naar fietsen voor mobiliteit, gezondheid en sport. Dit zal met name de omzet van elektrische fietsen en sportieve fietsen in het hogere segment stimuleren, zo verwacht het bedrijf. De economische situatie in Europa is echter zeer onzeker en dat maakt schattingen moeilijker, aldus Accell.
NMa-procedure
Het bedrijf handhaafde zijn verwachting dat de omzet en nettowinst in 2011 hoger zullen uitkomen dan in 2010, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. In 2010 bedroeg de omzet 577,2 miljoen euro en de nettowinst 36,4 miljoen euro.
In oktober maakte Accell bekend zijn belang van 22 procent in het Duitse Derby Cycle te verkopen aan Pon Holdings. Accell behaalt een boekwinst op die transactie van circa 17 miljoen euro. Pon neemt Derby over voor 28 euro per aandeel.
Die maand deed tevens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak in een langslepende NMa-procedure tegen Accell en andere fietsenfabrikanten over vermeende schending van de mededingingsregels. Het CBb heeft de oorspronkelijke boete bijna gehalveerd tot 6,9 miljoen euro, vooral omdat de verweten overtredingen in 2000 geen effect op de markt hebben gehad. Inclusief rente (vanaf het moment van het eerste NMa-besluit in 2004) komt dit neer op een bedrag van 9,5 miljoen euro, waarvan 4,6 miljoen euro al in 2007 was gereserveerd, aldus Accell.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl