Business Insider en Yacht maakten een korte docuserie met als thema ‘groeien door jezelf te blijven’.

Met in de eerste aflevering Rima Abdenabi, die na haar ontdekking van ADHD tot waardevolle inzichten kwam en haar creativiteit en hyperfocus meer ging inzetten in haar werk.

1 op de 5 mensen heeft een neurodivergent brein. Met neurodiverse teams worden bedrijven productiever en competitiever.

“Helaas is de groep werklozen onder neurodivergenten nog steeds heel hoog.”

‘Er is iets aparts aan de hand’, zegt Rima Abdenabi, Sr. Consultant bij Yacht. Toen zij zich ging verdiepen in neurodivergentie kwam ze erachter dat in deze huidige arbeidsmarkt met historisch lage werkloosheidscijfers, het aantal werklozen onder de groep neurodivergente mensen nog steeds heel hoog is. In dit artikel vertelt zij hoe bedrijven kunnen excelleren als ze juist dit neurodivergente arbeidspotentieel aanboren, maar belangrijker: hoe jij waarde kunt toevoegen als je zelf een neurodivergent brein hebt. Want kun je groeien in je carrière, juíst door je authentieke zelf te omarmen?

Een neuro-typisch versus een neuro-atypisch brein

Neurodiversiteit betekent simpel gezegd dat elk brein anders functioneert. De meeste mensen hebben een neuro-typisch brein, maar als je bijvoorbeeld ADHD hebt, bipolair, dyslectisch of autistisch bent, noemen we dat een neuro-atypisch brein. Dat is dus iets anders dan een stoornis; het is slechts een variatie op de vele breinen die er zijn. Een vorm van menselijke diversiteit, net zoals gender of afkomst. Dat het wel kan voélen alsof je een stoornis hebt, weet Rima als geen ander: ‘Neurodivergenten ervaren veel struggles in het dagelijks leven en op de werkvloer.’

Issues op de werkvloer

De worstelingen die neurodivergenten op de werkvloer hebben zijn echt en vaak intens. Communiceren met collega’s of managers kan lastig zijn, omdat zij dingen vaak anders beleven of opvatten. Abdenabi: ‘Soms zie ik dat ik m’n collega’s kwets doordat ik in hun ogen te hard ben, terwijl ik het op zo’n moment echt niet vervelend bedoel.’ Je ziet dus vaak conflicten ontstaan op de werkvloer. Dit soort conflicten roepen dan ook wel de vraag op of neurodivergente medewerkers succesvol kunnen integreren in een organisatie. Dat verklaart mogelijk voor een deel ook de hoge werkloosheid onder deze groep. Maar moeten we ons niet juist afvragen of onze werkvloer wel inclusief genoeg is om zowel neuro-typischen als neuro-atypischen een gevoel van belonging te geven? 

Excelleren met neurodiverse teams

Voor Rima is het een enorme opluchting dat neurodiversiteit steeds bekender wordt. Aan die bekendheid draagt ze zelf ook bij. Toen ze erachter kwam dat ze zelf een neurodivergent brein heeft, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ze begreep beter hoe haar communicatiestijl van invloed was op anderen, zodat ze daar beter mee om kon leren gaan. Ze wil laten zien dat een neurodivergent brein vooral ook voordelen heeft: mensen met ADHD kunnen heel creatief zijn en een hyperfocus hebben, zeker als ze met een interessant onderwerp aan de slag zijn.

Door meer ruimte te maken voor neurodiverse teams, kunnen bedrijven excelleren en kan de business op alle fronten beter worden. Met een hogere productiviteit, meer innovatie en een grotere betrokkenheid tot gevolg. Tegenwoordig heeft Rima een groot podium waar ze organisaties bekender maakt met neurodiverse teams. Zo pleit ze voor managers die inclusiever zijn in mindset, aansturing en leiderschap. Want zij zijn er uiteindelijk verantwoordelijk voor om een psychologisch veilige werkvloer te creëren, die een absolute voorwaarde is om neurodiversiteit bespreekbaar te maken. 

Ken je triggers

Voordat er overal een psychologisch veilige werkvloer is, hebben we nog een grote mentale shift te maken met elkaar. Tot die tijd heeft Rima twee tips voor mensen met een neurodivergent brein. Ten eerste: word bewust van triggers en ga na welke dit voor jou zijn. Wat maakt het dat je anders reageert? In welke situaties komt dat voor? Geef ten tweede duidelijk aan wat je nodig hebt, jouw manager en collega’s kunnen dat niet raden. Oplossingen zijn geen one size fits all, maar maatwerk.

Bovendien zien we dat goed bedoelde, maar algemene, oplossingen vaak zorgen voor een nadruk op de stereotypering van neurodivergentie. Zelf heeft Rima haar manager kunnen uitleggen dat korte appjes zoals “OK” of enkel een “👍🏼” triggerend werken en veel ruimte voor eigen (negatieve) interpretatie geven.  Een korte uitleg die weinig ruimte voor interpretatie overlaat komen in zo’n geval beter aan. Al met al zullen we de verschillen tussen de diverse breinen met elkaar werkbaar moeten maken. Dus blijf vooral je authentieke zelf, maar ken wel je triggers, want juist dan kun je groeien in je carrière.

Bij Yacht geloven we dat jij verandering kunt brengen door jezelf te blijven. Omarm daarom je unieke set aan eigenschappen. Wil je meer lezen over neurodivergentie download dan hier het whitepaper van Yacht.

Ben jij actief in HR en wil je op de hoogte blijven over wat speelt in het vakgebied? Sluit je dan aan bij Yacht’s HR Community.

Rima Abdenabi is ook aan het woord in het artikel: Neurodiversity Pride Day: Waarom we meer in de kracht van andersdenkenden moeten geloven.