Pensioenfonds ABP worstelt met lage buffers en gaat daardoor de pensioenpremie in 2021 verhogen.
Het grootste deel van de verhoging komt voor de rekening van de werkgever.
De dekkingsgraad van ABP ligt nu onder de 90 procent. Als dat eind dit jaar nog zo is, moet het fonds korten op de pensioenen.
De pensioenpremie voor deelnemers aan pensioenfonds ABP gaat komend jaar omhoog. Dat is nodig omdat het ambtenarenfonds er op rekent dat beleggingen minder geld opbrengen. Daardoor is meer geld nodig om hetzelfde pensioen uit te kunnen keren.
Of de pensioenen volgend jaar omlaag moeten is nog niet bekend, dat hangt af van de dekkingsgraad eind december. Stijgen zullen de pensioenen in elk geval niet, door de lage dekkingsgraad mag het ABP dat niet.
Werkgever betaalt het merendeel hogere pensioenpremie
De pensioenpremie stijgt voor deelnemers van 24,9 procent naar 25,9 procent van het salaris. Dat wordt gezamenlijk door de werkgever en de werknemer betaald, waarbij het grootste deel voor rekening van de werkgever komt.
ABP rekent voor dat iemand met een brutomaandsalaris van 3500 euro, per maand netto ongeveer 9 euro meer kwijt is aan zijn pensioen.
ABP is het pensioenfonds voor ambtenaren en mensen die in het onderwijs werken en is het grootste pensioenfonds van Nederland. Zo'n één op de zes Nederlanders is deelnemer van het fonds of krijgt een pensioen daarvan.
Al geruime tijd heeft het fonds een te lage dekkingsgraad, eind oktober bedroeg die 87 procent. Dat betekent dat het fonds voor iedere euro die het aan pensioenverplichtingen heeft, maar 87 cent in kas heeft.
Als de dekkingsgraad eind dit jaar nog altijd onder de 90 procent ligt, moet het ABP gaan korten op de pensioenen.