Hoeveel abonnementen heb jij? Dikke kans dat je dat onderschat, net zoals 91 procent van de Nederlanders.
Volgens budgetinstituut Nibud hebben Nederlanders tussen de vijf en vijftien abonnementen, zo bleek eerder deze week. Maar de meeste mensen denken dat ze er slechts een paar hebben. Daardoor geven ze maandelijks ook veel meer geld uit aan die abonnementen dan ze denken.
Hoeveel dat dan precies is? Dat verschilt natuurlijk per huishouden.
Laten we eerst eens kijken waar Nederlanders zoal een abonnement voor afsluiten. Het Nibud ondervroeg hiervoor ruim 1.500 Nederlanders. dit is waar ze jaarlijks, maandelijks of wekelijks voor betalen:
(klik voor uitvergroting)
De top 3-abonnementen in Nederland zal niemand echt verrassen, al is de sterke aanwezigheid van streamingdiensten (met name Netflix, vermoedelijk) wel interessant.
Opvallend zijn ook de abonnementen vlak onder de top. Bijna de helft van de Nederlanders speelt maandelijks mee in een loterij. Meer dan 1 op de 4 Nederlanders abonneert zich op een tijdschrift of tv-gids (hetzij fysiek, hetzij digitaal); net als op de Wegenwacht.
Hoe ouder Nederlanders worden, hoe minder abonnementen ze afsluiten. Verder geldt dat huishoudens met kinderen vaak meer abonnementen hebben dan huishoudens zonder. Ook inkomen speelt een rol: met het inkomen neemt ook het aantal abonnementen toe.
Wat kosten al die abonnementen?
In het onderzoek gaat het Nibud verder niet in op de kosten van de verschillende abonnementen. Die verschillen ongetwijfeld aanzienlijk per huishouden.
Om toch een indicatie te geven wat Nederlanders maandelijks kwijt kunnen zijn aan internet, bellen, tijdschriften enzovoorts, heeft Business Insider twee fictieve landgenoten in het leven geroepen.
Top-5-abonnementen millennial
Dennis is 24. Hij woont in Den Haag, maar werkt in Rotterdam. Forenzen doet hij met het openbaar vervoer. Hij houdt van pielen op zijn telefoon, muziek luisteren en series kijken.
De vijf belangrijkste abonnementen die Nederlanders van zijn leeftijd volgens het Nibud afsluiten, hebben betrekking op de mobiele telefoon, tv/internet, streamingdiensten, online muziek en het openbaar vervoer. Voor Dennis levert dit het volgende kostenplaatje op:
Zijn mobiele telefoonabonnement heeft Dennis afgesloten bij Vodafone. Voor 58 euro per maand heeft hij een iPhone Xr 64GB met 10GB data en onbeperkt bellen. Omdat hij internet via Ziggo heeft, krijgt hij maandelijks 5 euro korting op zijn telefoonabonnement, wat de prijs op 53 euro brengt.
Zijn combipakket van Ziggo kost hem iets meer dan 50 euro per maand (gemiddelde prijs van een halfjaar met en een halfjaar zonder korting). Aan Netflix en Spotify maakt hij maandelijks respectievelijk 10,99 euro en 9,99 euro over. Voor zijn woon-werkverkeer heeft hij een jaarabonnement bij de RET.
Top-5 abonnementen 65-plusser
De tante van Dennis, Margriet, is 66. Ze woont in Alphen aan den Rijn, werkt nog drie dagen per week en heeft een rijk sociaal leven.
De vijf abonnementen die Nederlanders boven de 65 meestal hebben, zijn volgens het Nibud: een combipakket voor tv en internet, een krantenabonnement, loterijen, mobiele telefoon en tijdschriften/tv-gids.
Margriet heeft nog een vaste telefoonlijn. Haar pakket voor internet/tv/bellen kost op jaarbasis 592,50 (inclusief 3 maanden korting), wat een maandbedrag oplevert van bijna 50 euro. Ze houdt ervan om in het weekeinde de krant te lezen. Doordeweeks doet ze dat op haar tablet. NRC Handelsblad incasseert daarom elke maand 30 euro. Omdat ze van een gokje houdt doet ze mee aan de Staatsloterij (17,50 voor een XL-lot).
Een mobiele telefoon heeft ze ook, maar die gebruikt ze sporadisch. Ze heeft daarom een sim-onlyabonnement afgesloten bij Tele2: 15 euro per maand voor 2GB, onbeperkt bellen en sms'en. Van Dennis kreeg ze zijn oude iPhone.
Een tv-gids vindt ze onzinnig, maar tijdschriften, daar houdt ze dan wel weer van. Wekelijks krijgt ze daarom de Groene Amsterdammer op de mat (jaarabonnement: 195 euro) en 8 keer per jaar de Flow (voor 39,95 euro).
In de bovenstaande voorbeelden kosten alleen de vijf meest gebruikelijke abonnementen al 131 euro per maand voor 65-plusser Margriet, tot 154 euro per maand voor de millennial Dennis. Ofwel tussen de pakweg 1.570 euro en 1.850 euro per jaar.
Als je vervolgens bedenkt dat er volgens het Nibud vaak nog extra 'vergeten' abonnementen zijn, dan loont het zeker om periodiek na te gaan welke abonnementen je echt nodig hebt.