ABN AMRO grijpt hard in bij zijn zakenbank. De komende drie tot vier jaar verdwijnen 800 van de 2.500 banen bij de grootzakelijke tak.
Zo’n 150 van de arbeidsplaatsen die worden geschrapt zijn gevestigd in Nederland. De rest is verspreid over vestigingen van ABN AMRO buiten Europa.
Volgens topman Robert Swaak staat de ingreep los van de coronacrisis. De zakenbank is simpelweg niet winstgevend genoeg in de VS, Azië en Australië.
De zakenbank trekt zich terug trekt uit activiteiten buiten Europa en richt zich op Noordwest-Europa. ABN AMRO wil zo zijn kapitaalpositie versterken. Toezichthouders moeten de reorganisatie nog goedkeuren.
ABN AMRO boekte in het tweede kwartaal een verlies van 5 miljoen euro. De bank zette vanwege de coronacrisis 703 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden.
ABN AMRO ziet de coronacrisis als een opportuun moment om door te zetten met zijn reorganisatieplannen voor de zakenbank. De bank beloofde een paar jaar geleden al dat onderdeel tegen het licht te houden. Het lukte ABN AMRO steeds niet om aan de eigen doelstellingen voor winstgevendheid te voldoen.
Nu voegt de bank eindelijk de daad bij het woord. De komende drie tot vier jaar verdwijnt bijna een derde van de arbeidsplaatsen bij de zakenbank, maakte ABN woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Bij de grootzakelijke tak worden 800 van de 2.500 arbeidsplaatsen geschrapt.
Zo’n 150 banen verdwijnen in Nederland. Het resterende deel in verspreid over buitenlandse vestigingen van ABN AMRO in de Verenigde Staten, Azië en Australië. In totaal werken er 18.700 mensen bij ABN AMRO.
De zakenbank van ABN trekt zich terug uit activiteiten buiten Europa. Ook de divisie die de handel in grondstoffen en andere handelsactiviteiten financiert, wordt opgeheven.
De zakenbank focust zich op klanten in Noordwest-Europa en de clearing-activiteiten
Daarmee gaat de zakenbank van ABN AMRO zich vooral richten op klanten in Noordwest-Europa en op clearing-activiteiten, de afhandeling van transacties in onder meer aandelen en obligaties. Dat zijn segmenten waar de bank de nodige schaal denkt te kunnen bereiken.
''Vooral schaal is voor ons erg belangrijk", aldus de midden in coronacrisis aangetreden topman Robert Swaak. Hij stelde de reorganisatie van de zakenbank als een van zijn belangrijkste topprioriteiten. "En clearing is eigenlijk typisch Nederlands, en daar willen we mee doorgaan", aldus de bestuursvoorzitter.
Verder krijgt de zakenbank een gematigder risicoprofiel, met aangescherpte kredietvoorwaarden. Dat zal de komende jaren de kapitaalpositie van ABN AMRO ten goede komen, is de verwachting. Toezichthouders moeten nog wel groen licht geven voor de ingreep.
Achter de schermen werkt Swaak ook nog aan het uitstippelen van een nieuwe strategie voor de bank als geheel. Daarover wordt in november een update verwacht. Volgens de topman wordt daarbij voortgebouwd op de strategie die in 2018 onder zijn voorganger Kees van Dijkhuizen is neergezet.
Tweede kwartaal weer dramatisch voor ABN AMRO
Uit de kwartaalresultaten blijkt verder dat ABN AMRO, net als andere Nederlandse banken, een moeilijke periode achter de rug heeft. In april, mei en juni dook de bank onder druk van de coronacrisis opnieuw in de rode cijfers, net als in het eerste kwartaal.
Onder de streep kwam de bank dit keer 5 miljoen euro tekort. Een jaar eerder ging nog een nettowinst van 693 miljoen euro de boeken in.
Het negatieve resultaat komt vooral door de forse kredietverliezen bij de bank. ABN AMRO moest in totaal 703 miljoen euro opzij zetten voor brakke leningen die zeer waarschijnlijk niet terugbetaald worden.
De reden daarvoor is dat bedrijven en consumenten vanwege de coronacrisis in moeilijkheden komen en minder in staat zijn om hun schuld af te betalen. Verder is de situatie in de olie- en gassector, waaraan ABN AMRO veel heeft geleend, op zijn zachts gezegd uitdagend. Vanwege lage energieprijzen kunnen veel projecten niet doorgaan en moeten er verliezen worden genomen.
De bank verwacht dat er dit jaar 3 miljard euro naar de stroppenpot voor slechte leningen gaat. Dat is meer dan in het eerste kwartaal werd verwacht. De reden voor het somberdere vooruitzicht is dat de economie harder geraakt wordt door de coronacrisis dan eerder gedacht, verklaarde Swaak.
Nog een fikse voorziening vanwege leningen aan het frauderende Wirecard
Ook moest ABN AMRO een forse voorziening nemen waarschijnlijk vanwege het fraudeschandaal bij het Duitse betalingsdienstverlener Wirecard. De bank noemt een grote fraude bij een klant in Duitsland als een van de redenen voor de hoge voorzieningen.
ABN AMRO werd afgelopen periode net als ING genoemd als een van de schuldeisers van het door een boekhoudfraude in financiële problemen geraakte betalingsbedrijf. In de kwartaalupdate geeft ABN AMRO aan dat de leningen die aan de frauderende klant werden verstrekt, ondertussen doorverkocht zijn.
Verder is het Openbaar Ministerie OM nog altijd bezig met zijn onderzoek naar mogelijke overtredingen wat betreft het tegengaan van witwassen. Mogelijk levert die kwestie ABN AMRO nog een flinke boete op. Hierover kon Swaak desgevraagd geen nieuwe mededelingen doen.
Beleggers reageren positief op de kwartaalresultaten. Omstreeks 10.00 uur was het aandeel ABN AMRO 8,62 euro waard, bijna 7 procent meer dan bij de sluiting van de beurs op dinsdag.