- ABN AMRO heeft de rente-inkomsten van de bank zien stijgen in het derde kwartaal van dit jaar.
- Dit kwam onder meer door de stijging van de verkoop van nieuwe hypotheken.
- De bank ziet nog geen sterke toename van de probleemkredieten bij bedrijven in Nederland
- Lees ook: Zo hoog of laag zijn hypotheekrentes, als je rekening houdt met inflatie: ‘reële rente’ in Rusland 12%, Nederland zit op 1%
ABN AMRO is erin geslaagd om zijn rente-inkomsten verder op te voeren, ondanks de gedaalde rentes in de markt. De bank deed afgelopen kwartaal onder meer goede zaken met het aan de man brengen van hypotheken.
Ook was er groei te zien in de kredietvolumes en ABN AMRO denkt dat het risicoprofiel van zijn klanten over de gehele linie is verbeterd. Daardoor heeft de bank gelden laten vrijvallen die eerder apart waren gezet voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.
De rente-inkomsten stegen met 7 procent tot ruim 1,6 miljard euro. Onder de streep was sprake van 690 miljoen euro winst. Dat is meer dan een kwartaal eerder. Wel kwam het nettoresultaat 9 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft ermee te maken dat de bank toen voor honderden miljoenen euro’s aan bezittingen verkocht, waaronder een kantoorgebouw.
Beleggers reageerden woensdag lauw op de cijfers en zetten het aandeel ABN AMRO 0,3 procent lager.
Geen toename probleemkredieten bij bedrijfsleningen
Topman Robert Swaak spreekt van "sterke kwartaalresultaten", zeker ook omdat de economische groei de laatste tijd zwakker is en de economische onzekerheid groter lijkt. Volgens de topman zijn de gevolgen voor de bank daarvan vooralsnog beperkt. Zo ziet ABN AMRO nog geen grote toename van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht.
Swaak vindt het daarbij belangrijk dat de kosten van de bank onder controle blijven. Die kosten namen zoals verwacht wel toe door de cao-loonsverhoging en het aannemen van nieuw personeel. Beleggers moeten daarnaast nog een tijdje wachten op een besluit van de bank over een nieuwe aandeleninkoop. Volgens Swaak is het verstandiger om daarmee te wachten tot er volgend jaar meer duidelijk is geworden over nieuwe kapitaaleisen voor banken.
De Europese Centrale Bank (ECB) is in juni begonnen met het verlagen van de leenkosten in de eurozone, omdat de inflatie een stuk lager ligt dan voorheen. De lagere rentes kunnen de winstgevendheid van banken onder druk zetten, waarschuwden kenners al. ABN AMRO's rivaal ING kwam bijna twee weken terug met kwartaalcijfers. Daar was goed te merken dat de bank de gedaalde rente voelde in zijn resultaten. Wel zag ING ruimte om weer geld naar de aandeelhouders te laten stromen.
ABN AMRO zet nog geen geld opzij voor beleggersclaims
ABN AMRO heeft voor zo'n 400 miljoen euro aan schadeclaims ontvangen van twee groepen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Volgens een verklaring in het kwartaalrapport van de bank willen ze een vergoeding omdat ABN AMRO jarenlang onduidelijk zou zijn geweest over tekortkomingen in het tegengaan van witwassen, waarna de beurskoers van het financiële concern omlaag ging.
De betrokken beleggers zeggen dat ze te maken kregen met verliezen als gevolg van een daling in ABN AMRO's aandelenkoers na het naar buiten komen van de ontwikkelingen in het witwasdossier in de periode van 2015 tot 2022. De bank schikte dat dossier in 2021 al met het Openbaar Ministerie voor 480 miljoen euro. De beleggersgroepen richten hun claims niet alleen aan ABN AMRO, maar ze stellen ook dat sommige bestuurders en commissarissen aansprakelijk zijn voor hun schade.
Over de claims kwam eerder al eens nieuws naar buiten. Zo onthulde Follow The Money vorig jaar dat een Britse claimclub namens een groep institutionele beleggers bijna 200 miljoen euro eiste van de bank. Later heeft zich nog een andere claimclub bij de bank gemeld.
ABN AMRO betwist de beschuldigingen en heeft nog geen geld apart gezet voor de kwestie. Volgens de bank hebben de beleggersgroepen weliswaar claims ingediend, maar zijn er nog geen inhoudelijke procedures gestart. Een van de beleggersgroepen heeft wel een verzoek ingediend voor de openbaarmaking van bepaalde documenten en voorlopige getuigenverhoren.
De bank meldt in zijn kwartaalrapport nog een kwestie. Er vinden momenteel gesprekken plaats met de autoriteiten over vermeende overtredingen van bepaalde beloningsbeperkingen voor een aantal medewerkers. Dat zou nog een boete kunnen opleveren voor de bank, maar over de mogelijke hoogte daarvan durft ABN AMRO vooralsnog geen inschatting te maken. ABN AMRO heeft zijn eigen versie van het verhaal aan toezichthouders overgebracht en wacht nog op een besluit over eventuele maatregelen.