- Deutsche Bank kijkt naar mogelijke overnamekandidaten binnen Europa.
- ABN AMRO geldt daarbij als een eventuele prooi, volgens bronnen die persbureau Bloomberg sprak.
- Een overname van ABN AMRO ligt gevoelig, sinds de redding van de grootbank door de Nederlandse staat tijdens de kredietcrisis.
- Lees ook: Nederlandse overheid bouwt belang in ABN AMRO verder af naar 40%
Deutsche Bank denkt erover om een andere grote Europese bank over te nemen en lijkt onder meer geïnteresseerd in ABN AMRO. Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De grootste bank van Duitsland zou hierover achter de schermen gesprekken hebben gevoerd.
Heel concreet lijkt het allemaal nog niet, want volgens de bronnen van Bloomberg is er nog geen zakenbank aangewezen om te helpen bij de zoektocht naar mogelijke overnameprooien.
Deutsche Bank zou wel op informele basis met adviseurs hebben gesproken. Daarbij zouden de namen van meerdere interessante banken zijn genoemd. Maar ABN AMRO en de Duitse rivaal Commerzbank werden in de gesprekken als meest aantrekkelijke opties beschouwd, aldus Bloomberg.
Overname ABN AMRO ligt gevoelig, sinds redding door staat tijdens kredietcrisis
ABN AMRO wil niet reageren. “Wij doen geen uitspraken over marktgeruchten”, meldt een woordvoerder aan het ANP. Woordvoerders van Deutsche Bank, Commerzbank en ABN AMRO wilden tegenover Bloomberg ook al geen commentaar geven.
Hoe serieus de interesse en daarmee de kans op een overnamepoging precies is, is onduidelijk. Volgens een van de mensen waarmee Bloomberg sprak, kijkt Deutsche Bank voortdurend naar scenario's met mogelijke deals. Andere bronnen schatten de kans op een deal voorlopig nog laag in.
Een mogelijke overname van ABN AMRO kan in Nederland gevoelig liggen. In 2007 werd ABN AMRO, dat toen veel groter was, al eens overgenomen door buitenlandse partijen. Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander legden destijds 72 miljard euro op tafel om ABN AMRO van de beurs te halen en onderling te verdelen.
Maar na de deal waren hun kapitaalbuffers zo verzwakt, dat zij door de daaropvolgende financiële crisis in moeilijkheden kwamen. Het toenmalige kabinet met Wouter Bos als minister van Financiën betaalde tientallen miljarden om de Nederlandse delen van het financiële concern te redden.
ABN AMRO is nog steeds voor een groot deel in handen van de Nederlandse staat, al is het staatsbelang vorig jaar wel onder de 50 procent gezakt. Eind november werd bekend dat de overheid haar deelneming verder wil terugbrengen tot ongeveer 40 procent.