- ABN AMRO heeft een deal gesloten over de verkoop van het hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas.
- Een consortium met vermogensbeheerder Victory Group telt 765 miljoen euro neer.
- Het iconische hoofdkantoor wordt waarschijnlijk gesloopt, er komen meerdere torens met kantoren en woningen voor in de plaats.
- Lees ook: ABN AMRO wil op overnamepad, maar de vraag is of er geschikte prooien zijn
Het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas komt in nieuwe handen. De bank heeft hierover woensdag een akkoord bereikt.
Vermogensbeheerder Victory Group, die samenwerkt met G&S Vastgoed, telt 765 miljoen euro neer voor het iconische gebouw, dat uit 1999 stamt en maar liefst 75.000 vierkante meter aan verhuurbaar oppervlak heeft.
ABN AMRO kondigde vorig jaar aan het hoofdkantoor grotendeels te verlaten. Het merendeel van het kantoorpersoneel verhuist naar een kantoorcomplex aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost.
Wel blijft de bank tot 2025 een klein deel van het huidige hoofdkantoor huren, waaronder de raad van bestuur. De locatie aan de Gustav Mahlerlaan blijft formeel de hoofdzetel van ABN AMRO als ontvangstlocatie voor klanten.
De verkoop levert ABN AMRO een boekwinst op van 338 miljoen euro, die in het vierde kwartaal van dit jaar zal worden meegenomen.
Kantoren en nieuwe woningen
Overnamekandidaten voor het hoofdkantoor konden zich tot begin september melden bij de bank. Vervolgens konden de overgebleven partijen tegen elkaar opbieden. Vrijdag viel de laatste andere kandidaat af, weet Het Parool, een combinatie van CBRE IM, ontwikkelaar Provast en een Zuid-Koreaanse investeerder.
Wat de plannen van de koper precies zijn is niet bekend. Wel lijkt duidelijk dat het gebouw, dat niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen voldoet, geheel of gedeeltelijk wordt gesloopt.
Op de locatie komen waarschijnlijk meerdere torens, met kantoren en ook vijfhonderd tot duizend woningen. Daarvoor moet de gemeente Amsterdam wel nog het bestemmingsplan aanpassen.
Aandeelhouders hopen op superdividend
Aandeelhouders hopen dat ABN AMRO de boekwinst van 338 miljoen euro gaat uitkeren als superdividend. Volgens analisten van IG Markets heeft dat mede te maken met het grote verlies dat ABN’s grootaandeelhouder, de Nederlandse staat, heeft geleden met z’n investering in de bank. Elk beetje dividend is daarom welkom om dat gat te dichten.
Ook andere aandeelhouders zullen positief reageren als de bank overweegt extra dividend uit te keren.