ABN Amro verdient meer aan woninghypotheken en leningen aan bedrijven. De winst steeg daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar naar 615 miljoen euro. Dat is 30 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.
“De resultaten over het eerste kwartaal van 2017 zijn goed,” aldus CEO Kees Dijkhuizen. “De rentebaten zijn toegenomen door groei in de belangrijkste kredietportefeuilles: hypotheken, mkb en zakelijke kredieten. En door de depositorente te verlagen.”
De bank heeft het afgelopen kwartaal bijna twee keer zoveel hypotheken verstrekt als in het eerste kwartaal van 2016. De portefeuille van woninghypotheken groeide met 1,5 miljard euro naar een totaal van 150,7 miljard.
ABN Amro maakte niet alleen meer winst door meer geld uit te lenen maar drukte ook de kosten door de spaarrente te verlagen. De inkomsten uit rentebaten (het verschil tussen ontvangen en betaalde rente) steeg netto met 3 procent tot bijna 1,6 miljard euro.
Ook meldt de bank, die deels beursgenoteerd is en deels in handen van de staat, dat de kredietvoorzieningen laag zijn. Dat wil zeggen: de bankiers hebben weinig afgeschreven op leningen. Kennelijk ziet ABN dat de het goed gaat met de kredietwaardigheid van zijn leningnemers.
Op zich was het bedrag dat ABN Amro voor slechte kredieten opzij zetten in het eerste kwartaal van dit jaar met 63 miljoen euro wel hoger dan in het slotkwartaal van 2016 (35 miljoen euro). Maar afgezet tegen de omvang van de kredietportefeuille gaat het om relatief lage bedragen.
Interview bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen: winstsprong #ABNAmro betekent géén hogere rente voor spaarders. https://t.co/bTCMmvaoYR pic.twitter.com/XfKSNPTw2r
— RTL Z Beurs (@RTLZBeurs) May 17, 2017
Analisten niet erg enthousiast
ABN AMRO doet goede zaken met het aandikken van zijn kredietportefeuilles, maar aan de andere kant bleven zaken als kapitaalbuffers en schuldratio achter bij de verwachtinge, volgens analisten van KBC Securities. Die benadrukten wel de beter dan verwachte winst maar spraken verder van ,,lauwe resultaten".
Tegenover de gestegen winst, liepen de kosten van ABN AMRO op. Onder meer qua kapitaalbuffer en schuldratio bleef ABN volgens KBC achter bij de verwachtingen. De kapitaalbuffer (CET 1-ratio) zakte naar 16,9 procent terwijl de schuldratio uitkwam op 3,7 procent.
Op de beurs daalde het aandeel ABN Amro woensdagochtend met ongeveer 2 procent.