Opvallend nieuws op de markt voor consumptieve leningen: ABN AMRO stopt per 9 december met het verstrekken van nieuwe doorlopende kredieten.
Volgens een woordvoerster van de bank is er minder vraag naar nieuwe doorlopende kredieten en willen mensen meer aflossen om grip te houden op hun schulden.
Bij een doorlopend krediet wordt een maximum te lenen bedrag beschikbaar gesteld dat de consument kan opnemen wanneer dat nodig is. Dat hoeft niet volledig en er wordt alleen rente betaald over het deel van het krediet dat wordt opgenomen.
Volgens Geld.nl is ABN AMRO de eerste Nederlandse grootbank die stopt met het verstrekken van nieuwe doorlopende kredieten. De financiële vergelijkingssite noemt dit “een positieve ontwikkeling”. “Een krediet waar je je leven lang opnieuw opnames uit kunt doen, vergt voor veel mensen te veel discipline, waardoor ze het nooit helemaal aflossen en het eigenlijk een doodlopend krediet wordt”, aldus Geld.nl.
Een doorlopend krediet is enigszins vergelijkbaar met rood staan, maar bij dat laatste gaat het om een limiet die je instelt op je betaalrekening. Voor een doorlopend krediet maak je een aparte afspraak met de bank.
Het feit dat er geen vooraf bepaalde periode is waarin je de lening aflost, maakt een doorlopend krediet anders dan een persoonlijke lening. Die kent doorgaans een vaste looptijd en een vaste rente en wordt vaak gebruikt om een grote aankoop te financieren, zoals een auto of een boot.
Persoonlijke lening is anders dan doorlopend krediet
Financieel expert Arno Baas van online consumentenadviseur Pricewise zei afgelopen jaar tegen Business Insider dat meestal niet handig is om te kiezen voor een doorlopend krediet, mede vanwege de hoge rentepercentages die kunnen oplopen tot 14 procent. "Onze stelregel 1 is: leen niet. Regel 2: als je al leent, doe het dan zo verantwoord en voordelig mogelijk.”
Een persoonlijke lening met een vast maandbedrag, een duidelijke aflostermijn en een niet al te hoge rente is vaak een beter alternatief. Baas: "Wij pleiten ervoor dat als je leent, je ook altijd wat eigen geld inbrengt. Maak een mix van spaargeld en een lening bij de aankoop. Je moet in je portemonnee blijven voelen wat je doet."
Lees meer over leningen:
- Een persoonlijke lening afsluiten voor je auto, een verbouwing of ander doel: 12 dingen om goed op te letten (en valkuilen om te vermijden)
- Waarom een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek meestal NIET logisch is – maar soms toch wel handig
- Profiteren van lage hypotheekrente: huiseigenaren ruilen persoonlijke lening vaker in voor stukje extra hypotheek