- ABN AMRO boekte in het eerste kwartaal van 2022 een nettowinst van 295 miljoen euro.
- De grootbank trekt 50 miljoen euro extra uit voor de inspanningen om witwassen tegen te gaan.
- In het eerste kwartaal van 2021 boekte de bank nog verlies, als gevolg van de megaschikking die het sloot met het OM voor de tekortkomingen rondom witwassen.
- Lees ook: Dit moet je weten over de beurscijfers vandaag: ABN AMRO paait belegger met inkoop eigen aandelen
ABN AMRO boekte in het eerste kwartaal van 2022 een nettowinst van 295 miljoen euro, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.
Daarbij profiteerde de grootbank ervan dat de coronarestricties in Nederland werden opgeheven en de samenleving weer open ging. Daardoor was er goede vraag naar leningen. Zowel met hypotheken als met de zakelijke kredietportefeuille wist ABN AMRO te groeien.
Op de beurs zakte het aandeel ABN AMRO woensdagochtend niettemin fors, met een verlies van 8 procent.
In het eerste kwartaal van vorig jaar ging er nog een kwartaalverlies in de boeken als gevolg van de megaschikking die ABN AMRO sloot met het Openbaar Ministerie omdat de bank eerder tekortgeschoten was met de aanpak van witwassen.
Topman Robert Swaak herhaalt in een verklaring dat de directe banden met de Russische markt "zeer beperkt" zijn, vandaar dat de bank in zijn resultaten niet veel last heeft van de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland.
ABN AMRO heeft nog eens 50 miljoen euro uitgetrokken voor de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan. Mede daardoor zijn de kosten van het financiële concern in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen. Maar daartegenover stonden ook hogere inkomsten en het resultaat was beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar.
De bank heeft in het verleden al veel kosten moeten maken om zijn antiwitwasbeleid te verbeteren. Veel medewerkers zijn al bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. Volgens ABN AMRO is de bank op de goede weg maar zouden er toch nog extra verbeteringen nodig zijn, vandaar de nieuwe voorziening.
ABN AMRO heeft beperkte blootstelling aan Rusland
Bij het openen van de boeken ging bij ABN AMRO, net als bij andere grote banken de aandacht vooral uit naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. ABN AMRO liet eerder weten dat de sancties tegen Rusland het concern in directe zin slechts beperkt kunnen raken. Maar het conflict heeft ook gevolgen voor de economie als geheel en daar kan de bank natuurlijk wel last van hebben.
Rivaal ING zag zijn kwartaalwinst onlangs nog ruimschoots halveren door de oorlog. Dat komt omdat die bank veel geld apart moest zetten voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland.
Bij ABN AMRO is de situatie anders. In het jaarverslag van de bank stond dat de banden met de Russische markt slechts goed waren voor 50 miljoen euro. Voor een groot deel gaat het ook nog om bezittingen van Russische klanten buiten Rusland en kortetermijnhandelstransacties.
Maar ABN AMRO stelde toen ook dat het conflict wel indirecte gevolgen kan hebben voor klanten van de bank. Die kunnen immers last krijgen van hogere gasprijzen, sancties op de handel met Rusland en toenemende zorgen op het gebied van cyberveiligheid. Daarbij moet ABN AMRO het doorgaans sterk hebben van de Nederlandse economie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dinsdag juist dat economische groei hier in de eerste drie maanden van dit jaar tot stilstand is gekomen.