Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekendgemaakt. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub.

Daarmee wordt de gaswinning in het Groningen-veld teruggebracht naar het niveau van 2008.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (pdf). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.

Conform advies toezichthouder

Het kabinet verminderde begin dit jaar de gaswinning al en bepaalde dat er in dit en volgend jaar hooguit 42,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Bij Loppersum werd de winning met 80 procent beperkt.

Volgens de toezichthouder zijn de aardbevingen daar sindsdien in aantal en hevigheid afgenomen terwijl in het zuiden van de provincie waar sinds 2012 juist meer gas uit de bodem is gehaald, de seismische activiteiten juist toenamen.

Kamp woensdag naar Groningen

Kamp licht het besluit woensdag toe in Groningen. Dinsdag besprak hij het al met bestuurders in die provincie. De minister geeft aan dat hij de zorgen van de Groningers serieus neemt en er alles aan zal blijven doen om hun veiligheid te vergroten.

Kamp: "In januari heeft het kabinet al bekendgemaakt de gasproductie in het gebied de komende drie jaar te verminderen. In 2014 is veel extra onderzoek verricht en overleg gevoerd. Op basis van aanvullend advies van het Staatstoezicht op de Mijnen is nu besloten de gaswinning extra te verminderen in 2015 en 2016. In 2015 komt bovendien de grootschalige aanpak van de versterking van woningen en andere gebouwen op gang.''

Oud-VVD-voorzitter gaat schade afhandelen

Oud-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn gaat toezien op de afhandeling van de schade aan huizen. Eenhoorn doet dat samen met het Centrum Veilig Wonen, waar 150 mensen komen te werken. Het Centrum komt op afstand te staan van de NAM. Eenhoorn gaat twee keer per jaar rapporteren aan minister Kamp.

De commissie van toezicht bestaat behalve uit Eenhoorn ook uit Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland) en Martin Verwoert (zelfstandig ondernemer). Groningers kunnen schade aan hun huis vanaf 5 januari melden bij het Centrum.

Groningen vindt gasbesluit onvoldoende

De Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg reageert terughoudend op het gasbesluit van minister Kamp. "Persoonlijk valt het me wat tegen, maar als het Staatstoezicht op de Mijnen zegt dat deze vermindering van de gaswinning voldoende is, dan zien we dat als een echte stap." En: "We hebben de minister wel gezegd dat hij het verstevigen van woningen op een andere manier moet aanpakken. Zijn huidige kille en technocratische aanpak heeft tot dusver niet geleid tot resultaat."

Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) zei dat de terugdringing niet genoeg is voor de Groningse bevolking. Hij ziet bovendien graag een 'meer empathische' benadering.

Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen reageerden teleurgesteld. Zij vinden de vermindering van de gaswinning veel te weinig. Ze noemen het besluit in hun reacties cosmetisch, kortzichtig en dom.

Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP sprak van een lachertje. GroenLinks noemt de beslissing onacceptabel en volstrekt onvoldoende. De ChristenUnie stelt vast dat de gaskraan 'minimaal' wordt teruggedraaid.

De PvdA steunt de beslissing wel. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat er nu duidelijkheid is, zowel voor de inwoners van Groningen als voor de NAM zelf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl