- Miljoenen verzekerden in Nederland die fysiotherapie nodig hebben, moeten voor 2025 rekening houden met grote veranderingen bij de zorgverzekering.
- Het aantal vergoede behandelingen wordt in veel gevallen fors verlaagd en premies gaan omhoog.
- Uitzonderingen zijn er onder meer voor mensen met chronische aandoeningen die deels via de basisverzekering worden vergoed.
- Lees ook: Aanvullende zorgverzekering 2025: hier moet je op letten bij tandartsverzekering, fysiotherapie en orthodontie.
In 2025 ondergaat de aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie ingrijpende veranderingen. Dit heeft grote gevolgen voor miljoenen verzekerden in Nederland, vooral voor degenen die regelmatig fysiotherapie nodig hebben.
Dat schrijft onder meer Zorgwijzer.nl. Een uitzondering zijn bepaalde chronische aandoeningen, die vaak deels worden vergoed via de basisverzekering.
Fysiotherapie wordt voor de basisverzekering alleen in specifieke gevallen vergoed voor volwassenen. Daarbij verschilt het aantal vergoede behandelingen per aandoening. Als sprake is van een “chronische aandoening” moet je bijvoorbeeld de eerste twintig behandelingen zelf betalen en start de vergoeding daarna. Bij artrose aan de knie of heup worden twaalf behandelingen binnen een periode van twaalf maanden vergoed.
In algemene zin moeten mensen die zich aanvullend willen verzekeren voor fysiotherapie, rekening houden hogere premies en/of minder behandelingen die worden vergoed in 2025.
Zo kondigde Zilveren Kruis aan dat het zijn meest uitgebreide aanvullende verzekering, het 4 sterren-pakket, zal schrappen voor nieuwe klanten. Dit pakket bood tot voor kort dekking voor 36 fysiotherapie-behandelingen per jaar, maar bestaande klanten zien hun dekking nu al verminderen naar 32 behandelingen. Ook bij andere pakketten, zoals ‘Aanvullend 1 ster’ en ‘Aanvullend 3 sterren’, gaat het aantal vergoede behandelingen omlaag.
Voor de verzekerden betekent dit dat zij in de toekomst minder behandelingen vergoed krijgen, of zelf moeten bijbetalen voor hun fysiotherapiebehandelingen. De verlaagde dekking geldt niet alleen voor Zilveren Kruis, maar ook voor andere grote spelers op de zorgverzekeringsmarkt, zoals De Friesland en de Christelijke zorgverzekeraar, beiden onderdeel van Achmea. Bij deze labels worden dekkingen voor fysiotherapie niet langer worden aangeboden of fors worden verlaagd.
Naast de beperkingen in de dekking gaan ook de premies voor aanvullende verzekeringen met fysiotherapie in veel gevallen omhoog. Volgens zorgwijzer gaat het veelal om premiestijgingen oplopend tot ruim 4 euro per maand.
Lees ook: Dit gebeurt er met premies voor zorgverzekering in 2025: bekijk wat jouw verzekeraar doet
Lagere vergoeding bij niet-gecontracteerde fysiotherapeuten
Op de hele markt is dus sprake van een aanzienlijke verschuiving in hoe fysiotherapie wordt vergoed in Nederland. De veranderingen zijn niet alleen beperkt tot het aantal behandelingen.
Achmea verlaagt ook de vergoeding voor niet-gecontracteerde fysiotherapeuten. Dit betekent dat als je kiest voor een fysiotherapeut zonder contract met de verzekeraar, je vanaf 2025 nog maar 50 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed krijgt. Dit is een aanzienlijke daling van de huidige 75 procent en kan leiden tot hoge eigen kosten voor patiënten.
Als voorbeeld noemt Zorgwijzer.nl een reguliere behandeling, die doorgaans tussen de 40 en 45 euro kost. Onder de nieuwe voorwaarden vergoedt Zilveren Kruis slechts 18,54 euro per behandeling. Dat betekent dat je bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut zelf bijna 22 euro per sessie moet bijbetalen.
Voor andere grote zorgverzekeraars zoals VGZ en CZ gaan vergelijkbare beperkingen gelden voor niet-gecontracteerde zorg van fysiotherapeuten.
"Door de steeds lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde fysiotherapeuten wordt het in 2025 extra belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut," zegt expert zorgverzekeringen Koen Kuijper van Zorgwijzer.nl in een persverklaring.
Voor degenen die in 2025 op zoek zijn naar een uitgebreide verzekering voor fysiotherapie, zijn er nog enkele opties. Het ONVZ pakket 'Topfit' biedt bijvoorbeeld dekking voor 50 behandelingen, maar vereist medische acceptatie. Voor mensen zonder gezondheidsproblemen kan de 'Extra Uitgebreide AV' van Stad Holland een goede keuze zijn, met dekking voor 36 behandelingen voor een maandpremie van 71 euro.