- Bij de Russische inval in Oekraïne zouden al 6.000 Russen zijn gesneuveld, dat claimt de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
- Ondertussen boeken de Russen nu enige duidelijke successen en zou de Zuid-Oekraïense stad Cherson nu veroverd zijn.
- De hoofdstad Kiev wordt ondertussen vanuit het noordwesten en noordoosten door een grote Russische troepenmacht bedreigd.
- Lees ook: Biden kondigt verbod op Russische vliegtuigen in Amerikaans luchtruim aan bij State of the Union
De Zuid-Oekraïense stad Cherson zou in handen van het Russische leger zijn, dat claimt het ministerie van Defensie in Moskou. De stad met 285.000 inwoners ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee en de door de Russen geclaimde Krim.
Cherson is de eerste grote regionale hoofdstad die de Russen tijdens hun donderdag begonnen aanval op het buurland helemaal bezetten, als de claim klopt.
Bij de Russische inval in Oekraïne zouden inmiddels zeker 6000 Russen zijn gesneuveld, zo meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een nieuwe videoboodschap. Volgens hem kan Rusland de oorlog in zijn land niet winnen met “bommen en raketten”.
De Russische minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, zou gezegd hebben dat als er een Derde Wereldoorlog zou plaatsvinden, die ‘nucleair en destructief’ zal zien. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een persconferentie voor het Russische staatspersbureau RIA.
Charkov lijkt omsingeld
De Oekraïense gouverneur van Cherson stelde woensdag dat de stad helemaal omsingeld is en sprak niet over de inname van de stad. Wel werden er eerder door de gemeente mededelingen gedaan dat Russische troepen de haven en het station hadden veroverd tijdens hevige gevechten waarbij tientallen doden zijn gevallen.
Het Russische leger heeft woensdag laten weten dat het leven in Cherson normaal verloopt. Ook het openbaar vervoer rijdt er zoals gebruikelijk.
De hoofdstad Kiev wordt ondertussen vanuit het noordwesten en noordoosten door een grote Russische troepenmacht bedreigd. Ook voeren de Russen aanvallen uit op onder meer het centrum van de tweede stad van het land, Charkov, die omsingeld lijkt.
Rusland erkent dat er onder zijn troepen doden en gewonden zijn gevallen, maar heeft tot dusver geen aantallen gemeld. Bij de invasie in Oekraïne zijn tienduizenden Russische manschappen betrokken.
Zelenski reageerde ook op de Russische raketaanval bij het Holocaust-monument in Kiev. "Deze aanval bewijst dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut buitenlands is", aldus de president. "Ze weten niets over Kiev, over onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal de opdracht om onze geschiedenis uit te wissen, ons land uit te wissen, ons allemaal uit te wissen."
De president, zelf van Joodse afkomst, heeft Joden wereldwijd opgeroepen niet te stil te blijven. "Nazisme ontstaat in stilte. Dus schreeuw over de dood van burgers. Schreeuw over de moorden op Oekraïners."
Al meer dan 450.000 vluchtelingen naar Polen
Door de oorlog in Oekraïne zijn inmiddels meer dan 450.000 mensen naar buurland Polen gevlucht. De afgelopen tijd zijn dagelijks rond de 100.000 mensen de grens overgestoken, aldus de Poolse binnenlandminister tegen de Poolse zender Radio Zet.
De meeste vluchtelingen uit Oekraïne reizen naar Polen, waar voor de Russische invasie van vorige week al 1,5 miljoen Oekraïners woonden. Niet iedereen blijft daar na aankomst. Een deel reist door naar andere landen in de Europese Unie.
Russische soldaten vielen Oekraïne vorige week binnen. Er zijn geen aanwijzingen dat er een einde komt aan het Russische offensief. De Verenigde Naties vrezen dat in "de komende weken" tot wel 4 miljoen Oekraïners hun land zullen proberen te verlaten.
Prijsvechter Wizz Air heeft 100.000 gratis tickets beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen een korte vlucht boeken uit Polen, Slowakije, Hongarije of Roemenië. Naar die aangrenzende landen zijn honderdduizenden Oekraïners gevlucht sinds de Russische invasie.
Wizz Air vloog tot het laatste moment nog op Oekraïne, ondanks de dreigende inval. Toen het luchtruim werd gesloten stonden er nog vier toestellen van de vliegtuigmaatschappij aan de grond in het land. Op het moment dat de oorlog begon had het van oorsprong Hongaarse bedrijf nog personeel in Oekraïne.
Doorgaans vliegt Wizz Air naar veel bestemmingen in met name Oost-Europa. Zo werden er ook vluchten tussen Oekraïne en Eindhoven uitgevoerd. Wizz Air vliegt voorlopig ook niet naar Rusland, net als onder meer KLM.