Na jaren van forse groei vormt 2018 volgens consultancybureau IG&H een kantelpunt in de hypotheekmarkt. Voor het eerst sinds de crisis is vorig jaar het aantal verstrekte hypotheken gedaald.
De hypotheekupdate van IG&H meldt een krimp in het aantal hypotheken van 8,7 procent in het slotkwartaal van 2018 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017; de grootste afname sinds het vierde kwartaal van 2013.
Het totale marktvolume over 2018 bereikte desondanks een topomzet van 106 miljard euro. Drijvende kracht achter die groei zijn niet mensen die verhuizen, maar oversluiters. Dus huiseigenaren die bijvoorbeeld hun hypotheek aanpassen vanwege een lagere hypotheekrente.
Terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan starters (-12 procent) en doorstromers (-8 procent) daalde, steeg het aantal oversluiters juist van 78.000 naar 96.000 (+23 procent) in 2018.
“Hiermee is het aantal oversluiters hoger dan ooit tevoren”, zegt Joppe Smit, senior manager bij IG&H. “Dit wijst erop dat hypotheekverstrekkers er niet goed in slagen om bestaande klanten aan zich te binden.”
(klik voor uitvergroting)
Tragere groei hypotheekomzet
In het vierde kwartaal van 2018 bedroeg de totale hypotheekomzet 28 miljard euro. Een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar ook de laagste groei in het vierde kwartaal sinds 2011.
Oversluiters zijn het laatste kwartaal van afgelopen jaar verantwoordelijk voor 8,4 miljard euro van de totale hypotheekomzet. Het aandeel onder starters (5,9 miljard euro) en doorstromers (13,8 miljard euro) krimpt op jaarbasis met respectievelijk 12 en 15 procent.
Smit: “In voorgaande jaren zagen we vaak een extra groei van de markt in het laatste kwartaal. Die blijft dit jaar grotendeels uit. Hierbij spelen de algemene daling van het aantal verstrekte hypotheken en een minder sterke groei van de hypotheeksom een rol. Daarnaast was er in vorige jaren een verlaging van de maximale leencapaciteit op de jaargrens, die in het laatste kwartaal voor extra volume zorgde. Die verlaging is er dit jaar niet geweest.”
De gemiddelde hypotheeksom groeide nog wel met 7,2 procent naar 306.000 euro, het hoogste niveau ooit.